CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, April 22, 2009

terkezut..terkezut..???...ya..terkejut beruk tahap kritikal..

terkejut beruk..??/ nang juak..aku ari tok nang terkejut beruk..dikit gik nok bertukar jadi beruk. Neu ndaknya, tgh aku rilek2 ngular kat opis, aku nerimak 2 sms dari urg yg sik aku kenali. Sms ya madah hal peribadi salah srg member lamak aku.

cerita sms ya gitok. member lamak aku ya lamak dah menduda (2 anak). setahun yg lalu nya bergerek dgn salah srg member aku juak. gerek punya gerek..dating punya dating..terlanjur lah nya duak tek. si pompuan ya malar jak ngajak nikah tp si laki ya madah sik cukup duit hingga akhirnya beranak lah si pompuan ya tek di hospital besar sarawak dlm 3 minggu yg lalu..dpt anak laki. yg menjadi sensasi nya kinek tok, keluarga si pompuan ya napoknya dari si laki tok tek kononnya si laki ya sik bertanggungjawab. Mun nya benar bertanggungjawab, kenak sik ngembak nikah beberapa bulan yg lalu sebelum si pompuan ya beranak. yg kesian nya juak ialah anak yg baruk lahir ya sik boleh di "bin" dgn sapa-sapa walaupun makei nama Abdullah.

Lepas aku maca sms ya terus lah aku jd csi kejap. abis semua member aku yg kenal ngan kedua-dua pasangan ya aku siasat dan cerita ya didapati benar. lalu aku pun telepon si pompuan dan si laki ya tp sampei kinek tok sikda jawab....heran..heran..kenak lah manusia tok bodo gilak..macam sik adea cara lain nok bersenggama..macdam sikda cara halal lagi njok bersukaria..tolol-tolol..nang tuyuk tahap kritikal. aku nang geram benar-benar degn nya duak tok kos aku nang mempercayai nya duak tok baik dari segi perangei maupun mutu kerja..

14 comments:

erolnukman said...

yang paling kesian sekali...anaknya..
2 2 biol!! sorry teranok member kau..hehehe

dukunlintah plk said...

tok aku sik pasti tapi mun dah buntin luar nikah ya sik boleh nikah dolok nak?.. mesti tunggu baby ya lahir baruk boleh nikah nak??.. but for sure anak ya nang sik boleh ber-bin bapak ya walau nyaduak nikah b4 rempuan ya beranak.. ada pak ustaz2 di luar sana yg boleh menjelaskan lebih lanjut??

Ivy Metaga said...

mmg yg kesian ialah baby ya jak, dalam zaman tok mmg sik hairan lah benda2 macam tok banyak terjadi, kebnykn pasangan skrg lebih prefer to stay together before marriage, mun dah teraccident ya lagi lah susa ooo..
kata org buat anak senang tapi mun anak ya dah kuar..kesian anak ya mun parents nya sik bertanggungjwb..
waaahhh..terlebih suda ni hihi, emo la plak kmk tok huhu..

kelebar jgn lupa singgah blog kmk, kmk ada lukis puteri ksygn ktk ya..

SyFazidawaty said...

aihh..susah mun kita pcayak ngan org then org ya molah benda yg salah di sisi agama..ilang trus respek..hmm..

Felicia F. Ramzi said...

hmm..kita hanya boleh merik pendapat, tapi urusan dak nya, kita biarkan lah dak nya ngurus oh.. mungkin ada cerita dalam yang kita sik tauk, jadi mok padah lebih2 mungkin bukan hak kita untuk menghakimi..benar sik Kelebar?

Kelebar Malam said...

erolnukman,
nang patut di anok nya duak ya..

dukunlintah,
nang menar kata kitak, dlm Islam anak luar nikah sik dpt d bin dgn bapaknya tp kesian juak dgn baby ya cos dlm surat beranaknya, bahagian nama bapa sik ada d tulis apa-apa..

ivy,
sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna..
neway, thanks for the beautiful potrait of Puteri. nang cun melecun. kitak nang berbakat besar dan kmk sik heran mun kitak pemos dgn kebolehan kitak. You go girl...

syfazidawaty,
kmk pun cam ya juak. hilang dah respek kmk dgn nya duak especially dgn mbiak laki ya..

felicia,
susah mok padah cos nya duak nang rapat dgn kamek bahkan daknya anggap kmk tok abg angkat daknya. yg kmk terkilan gilak ialah daknya bertapok dgn kamek ttg perkara tok. mun daknya madah awal2, mungkin ada cara yg lebih baik utk kita menyelesaikan kemelut tok. yang jd mangsa ialah baby boy ya. kesian dgn mbiak ya. sampei waktu tok, semua call kamek sik d balas. nok ya lah nyuruh kmk geram gilak..
tp, mungkin ada juak kebenaran kata kita felicia. mungkin ada sesuatu yg sik dpt diterangkan oleh daknya..apa-apa pun, kmk arap nya duak contact kmk cos kmk nang sayang ngan nya duak. walaupun kmk marah dgn daknya, tp hati kmk sik sekecam mulut kmk..

eMBuN_mALaM said...

kmk tok xlah tauk glak pasal agama... tp byk membaca juak utk menambah sikit2 ilmu agama towk... and rajin juak nk btyk mun ada kemusykilan...

nang mena slagi ompuan ya lom abis tambin, org laki ya xleh nikah ngn ompuan ya... bahkan ada hadis menyebut haram utk sorg lelaki menikahi sorg perempuan yg mengandung wpun bapak kepada anak yg d kandung ya mpun... misal kata berkahwin juak, maka akan haram lah seluruh keturunan anak yg d kandung ya...

suma tok dah kmk tyk ngn bberapa org yg arif ttg benda2 tok...

so harap2 dpt menolong ktk mjwap soklan2 yg bkaitan dgn anak luar nikah tok k...

farah.loren said...

oh klebar,
benda gitok nang dah salu jadi nektok. rasa cam sik eran jak. nyaman jak mulut madah sebab sik jadi ngan family kedirik.

coba family kedirik kenak. kitak akan paham gine rasa nya bah klebar. sik semua orang lam dunia tok iman nya dpt bertahan apa gik orang begerek gerek nektok.

rupa, tudong terit di muka. baju laboh tutup semua. tapi dalam bilit kita tauk apa? kadang2 daknya ya lah lebih deras. bukan kamek generalised orang bertudong kah apa. sik semua tapi bila tauk, pande pandang serong juak kita ngan urang betudong bah nak?

hal hal bin tok nang sik boleh di bin kan ngan sapa2. sepatut nya di bin/binti nama mak nya lah. sebab lam islam bukan haram kah nikah time mengandong?

Kelebar Malam said...

embun malam,
tq atas info ya. kmk pun sik berapa tauk ttg hal tok. thanks again..

farah loren,
bukanlah kmk nok meradand sebarangan kos kmk tok jrng nok marah tp kes tok sik patut berlaku especially mbiak laki ya dh ada pengalaman cam tok. even first marriage nya pun cam tok juak kes and kmk yg terpaksa jamin dan ngurus segala proses marriage nya but it ends up nowhere..and yet again nya molah perkara yg sama dan yg paling teruk dgn urg yg sgt rapat dgn mek org dan dah dianggap sbg adik-beradik.. kmk rasa, sapa-sapa jak dlm position kmk pasti akan meletup.
ttg beriman atau sik ya, hanya tuhan jak yg tauk cos spt kata kita, sik semestinya nok bertudung ya bagus dan sik semua not sik bertudung ya jaik. yg penting, jg keperibadian, tingkahlaku, perhubungan dgn urg lain especially bukan muhrim agar dpt menghindari dr fitnah dan godaan maksiat..
berkaitan dgn isu "bin", kmk nang sik tauk kos dak pjbat pendaftaran madah anak luar nikah sik boleh ber"bin" dgn sapa-sapa even dgn bapa kandungnya...kesian..

Si Penconteng said...

Ish. Apahal lah mesti sampe nasik jadi bubor baruk nak nyesal apa indah hoh! Mena kata Erol, anak nok lahir ya paling kesian ko...

Kelebar Malam said...

si penconteng,
nya lah ya..apa boleh buat..tp kmk sentiasa mendoakan agar nya duak dpt nyelesei masalah dgn baik dan bertaubat akan kesilapan yg telah berlaku. kmk percaya Allah maha pengampun dan lagi maha mengetahui akan perilaku umat manusia..

™سوفي said...

hurmmmmm.....

sedihnya apatah agik ya berlaku kepada kawan2 kita pun.

~Adoila dunia dah makin uzur dah...

Kelebar Malam said...

srisufi,
sapa sik sedih mun urg yg kita sayangi terjebak dlm perkara cam tok..tp kmk sentiasa mengharap perkara yg baik akan berlaku dgn nya duak...

Shitsurei shimashita said...

macam2 la nie..

meh singgah blog kmk dan dijemput tuan join contest kmk jika ada kelapangan.