CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 28, 2009

Pelaburan ajaib..sekelip mata jadi jutawan..????

Baru-baru tok aku g makan tengahari d semarak dgn rakan sama sekolah aku marek. Tengah suk-suk beloyar, datanglah tiga urang hamba Allah tok tek duduk d sebelah meja mek urg. Mula-mula sik juak aku duli tapi l;ama kelamaan perbualan daknya semakin rancak dan aku rasa sik tahan dari sik nengong cerita daknya.

Cerita daknya lebih kurang kedak tok. Baru-baru tek salah seorang dari daknya telah ke Sabah dgn sekumpulan urg. d sinun daknya telah berjumpa dgn beberapa urg pengurus pelaburan antarabangsa. kononnya segala kos pemergian daknya ke sabah d tanggung oleh pengurus pelaburan tok tek. D sinun daknya telah diterangkan ttg konsep pelaburan terkini di mana kumpulan daknya tek yg masing-masing memiliki tanah berekar-ekar banhyaknya akan dilabur oleh individu atau syarikat antarabangsa dgn nilai pelaburan berjuta ringgit. Kononnya ada yg menerima lebih sepuluh juta dollar amerika.

Yang menghairankan aku ialah dak dari sarawak tok tek hanya ngembak fotostat geran tanah daknya jak dan pelabur asing kononnya akan melabur tanah daknya dgn pelbagai projek yg aku sik berapa pasti. Duit nbya tek akan dibayar melalui bank dunia atau bank antarabangsa yg beroperasi di Labuan dan duit ya boleh diambik setelah satu tahun. satu surat perakuan akan dikeluarkan oleh syarikat pengurus pelaburan tokj bagi membantu dak pemilik tanah tok menjelaskan kepada pihak berkuasa ttg punca duit yg mereka terima. Dan yg lebih menakjubkan ialah, setelah duit pelaburan tok masuk ke akaun si pemilik geran tanah tok tek, daknya boleh membatalkan projek tersebut dan duit yg telah dibayaar sik perlu dikembalikan sebab duit ya dah jadi milik daknya...????what??????mun benar aku pun maok juak tapi coba ktk urg pikir, adakah cerita tok betol or sik cos terlalu byk perkara yg sik lojik langsung bagi aku.

Well, aku dan rakan-rakanlain hanya main jelin-jelin jak sama dirik kos cerita urg sebelah ya too good to be true..

13 comments:

Ms Tikot's said...

Boleh cayak kah benda mcm ya. Tang x benar jk cerita cdak ya. Dunia kinek tok, byk cerita penipu & sukar dipercayai.

Kelebar Malam said...

ms tikot's,
kmk nang sik cayak dgn cerita kedak ya cos sik semudah ya kita dpt duit byk kedak ya..jgn-jgn dak tok conmen kali..nok merangkap sapa2 jak yg coba nok jd kaya..

erolnukman said...

hahaha..penipu! mun cam ya aku pun maok!

Kelebar Malam said...

erolnukman,
hehehe...sapa sik mok jd kaya tp mesti dgn cara yg betul dan halal...

am-rie said...

menar kata kitak.."too good to be true.."
tapi sebenarnya bukan senang nak senang..benda mudah macam ya biasanya sik lamak, tauk2 dah kenak tipu..

setiasahabat said...

perkara mcm nie selalu berlaku...
awas mungkin jerat...
bukan senang nak senang...
bukan sesah nak sesah...
(sebenarnya saya kurang paham bahasa sabah n serawak. tapi saya cuba paham kan..)

SRISUFI said...

Salam ..

Apa khabar kitak n wife?

Aduhai mun dah kedak ya gayanya lupakkan ajak lah bro.

~Tiada kesenangan datang bergolek...~

dukunlintah plk said...

biasanya urg yang tamak + kurang bijak lah yg mudah terpengaruh ngan skim cepat kaya cemya..

eMBuN_mALaM said...

Mena kata ktk ya... Bkn stakat benda mcm tok... nk mcm slalu iklan dlm site mcm duduk d umah jk dpt mnjana duit... n then yg dapat duit beribu2 dlm masa seminggu... suma tok lah mejahanaman cpu otak kita... adakah patut... mun mcm ya... makin ramei lah org kaya d malaysia... tp mun mena... kenak malaysia masih gk tmasuk dlm list ada penduduk miskin... huuuuu... tol sik???

Kelebar Malam said...

am-rie,
betul kata ktk ya..sik semudah ya kita nok jadi kaya..

setiasahabat,
maaf kalau saudara kurang memahami isi entri saya. Insyaallah saya akan cuba menggunakan bahasa Sarawak yg lebih mudah utk difahami..

srisufi,
my wife and I Alhamdulillah, we're both in the pink of health. Camney dgn ktk..hope u're fine too..
memang, tiada kesenangan dtg dgn cara semudah itu namun manusia mudah lupa..

dukunlintah,
nang menar kata ktk, hanya urg tamak akan mudah terpengaruh krn daknya hanya membayangkan kekayaan yang mencurah jak tanpa memikirkan perangkap yg mungkin menanti daknya..

embun,
kmk setuju dgn ktk cos kmk masih gik nanggar urg berutang sia sinek..mun menar skim2 bisness mcm nok d pdh ktk ya benar, dah pasti melobor jutawan d negara kita tok. rasa-rasanya kita duak pun dah jadi millionaire waktu tok...heeeee.....

khairul onggon said...

Ku rasa boleh pecayaklah cerita ya sebab ya cerita drama bersiri dalam tv yang bertajuk pelaburan bijak. org yang join tak bijak langsung" hehehehe..

Bersangka bait ajaklah neylah tauk daknya tek berlakon lam teater kah apa... hahahaha...

Nang pebulak kali jak cerita daknya.. opsss.. terlebih suda..

Kelebar Malam said...

khairul onggon,
kung..kuang..kuang.. nang juak "terlebih suda"" bah..
sapa percayak..nang apa lah urg ya..

Ivy Metaga said...

hishhh..mun semudah macam ya, kmk rasa nang ramai lah org jadi jutawan dalam dunia tok, bak kata org ney ada benda yg free2 cam ya mun sik ada brg lain mo jadi taruhan ohhhh...

no no no..(sambil geleng kepala spt seorang menteri yg bnyk masalah politik hahahaha..)