CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, April 17, 2009

cerita dari blog Jejak Permata...

Tengah boring tadi, aku pun window surfing kat blog member. Sampai jak d satu simpang, tertangga lah aku cerita hal layanan atau servis perubatan antara hospital swasta dan hospital kerajaan rah blog Jejak Permata. banyak juak lah yg dibangkit oleh penulis ttg perkara ya. Ada antaranya pernah berlaku dgn mak aku pun.

mak aku tok ada kencing manis..and effect matanya. semakin hari semakin kabur. So mak aku pun molah keputusan utk check matanya di spetar kerajaan. So, bermulalah episod temu janji demi temu janji dgn pihak spetar ya tek. Episod ya bermula since last year tapi sampei ari tok sik juak ada peluang mak aku di berik rawatan yg sepatutnya. Mun diekot, kanta mata sebelah kanan patut ditukar kerana dah teruk gilak. Mata sebelah kanan dah sik nampak gik. dah beberapa kali mak aku madah dgn dak hospital tp sik juak ada tindakan. mala jak nok nanggar perkembangan terbaru mata mak aku. Ujung-ujung sampei butak mata urg tua aku kelak tp sik juak dpt diatur. So, adik aku ngajak aku mujuk mak g spetar bayar dgn harapan dpt dgr second opinion doktor kat sia. So mak aku pun setuju and mek org g spetar normah jumpa dgn specialist mata..doktor dennis Kong namanya. bila dah abis check, doktor ya gelek palak nya and madah mata belah kanan mak aku gerenti butak mun sik di ganti kanta secepat mungkin. mek org namng sik terkejut cos mata belah kanan mak aku nang dah sik berapa gik.

Pasya, aku pun nanyak berapa kos operation mata ya and doktor ya madah dlm RM2300 jak termasuk ubatdan apa-apa jak yg perlu. pasya, adik aku pun merunding ngan aku dan adik beradik lain agar mak aku ya di rawatr di normah ya jak cos doktor ya dpt molah operation ya dalam masa terdekat asalkan kadar gula dlm darah mak aku ya sik tinggi. kamek org pun setuju and molah next oppoinment dgn doktor ya tek.

Persoalannya kini ialah, kenak cdak spetar swasta dpt memberi diagnos yg cepat jika dibandingkan dgn spetar kerajaan? Adakah kerana bayaran utk servis ya menjadi ukuran atau karenah birokrasi yg menjadi penyebabnya? Aku rasa rakyat sik keberatan utk mengeluarkan sedikit belanja pakei berubat asalkan servis yg di berik lebih effisien dan cepat.

Aku merayu kepada pihak spetar khasnya spetar kerajaan supaya meningkatkan lagi mutu servis dan tindakan susulan demi kesihatan dan kesejahteraan rakyat jelata. sik semua kita tok berduit nok pergi berubat di spetar swasta so spetar kerajaanlah tpt daknya bergantung. Jgn sampei rakyat mogok dan sik ngundi wakil rakyat daknya..baruklah dak pemimpin kerajaan membuat tindakan..

9 comments:

Ivy Metaga said...

mmg dapat di bezakan servis antara hospital kerajaan dgn hospital swasta
hospital kerajaan servis slow tapi kadar bayaran tak berapa tinggi, mun hospital swasta servis cepat tapi bayaran mmg tinggi
tapi persoalan nya..ada kah nilai bayaran ya kah yang menentukan macam ne servis yg akan diberi oooo...
mena padah ktk ya, sik semua org mampu mau ke swasta bah oh..

Ms Tikot's said...

Aok eh... ada juak kmk raon2 kat blog Jejak Permata. Nang benar juak katanya ya. Spital Gov nang slow, heran juak kmk koh. Keja pun semadi nadai jk.

Kelebar Malam said...

ivy,
mahal atau murah nya sesuatu servis bukanlah ukuran sebenarnya. yg penting, sejauh mana servis yg effisien, diagnos yg tepat serta pantas dan keramahan pekerja melayan klien adalah penting.
sekiranya dak swasta jak yg dpt memberi semua yg disebut dan pihak kerajaan sik mampu nok molah kerja dgn bagus, maka adalah suatu trajedi bagi negara kita khasnya masyarakat yg berpendapatan rendah.
semoga semua pihak memberi tumpuan sepenuhnya bagi membantu rakyat terutama yg tidak berkemampuan utk mendapatkan servis perubatan yg terbaik dan murah..

ms tikot's,
kmk pernah kakar dgn salah srg jururawat hospital kerajaan. me3nurutnya, klien daknya terlalu rami disebabkan kos perubatan sgt rendah. Waiting list utk daknya yg memerlukan pembedahan utk apa jua penyakit nang terlalu panjang dan terlalu sukar bagi daknya utk memenuhi tuntutan semua pihak. katanya lagi, nya ngarap lebih rami rakyat Malaysia menceburi bidang perubatan bagi mengatasi bilangan doktor, jururawat dan ahli pharmasi yg terlalu sedikit. sekiranya tok dpt diatasi, insyaallah masalah servis slow atau sik effisien dpt di atasi.
Berkenaan dgn kerja semadi nadai ya...emmm ada juak lah tp kmk pasti sik semua daknya mcm ya. Tp pernah juak kmk diberitahu oleh srg rakan ttg sigek kes accident d depan wisma sesco pagi khamis ya tek. Srg penunggang motosikal telah dilantak dari belakang oleh pemandu sebuah kereta dan motocyclist ya mengalami kecederaan yg agak serius. lalu dihantar ke Hospital, namun sik mendapat perhatian dan rawatan segera pihak hospital sedangkan mbiak ya terkaong-kaong menahan kesakitan yg amat sgt. Oleh krn terlalu lama menunggu dan takut berlaku komplikasi yg sik diingini maka pihak pejabat tpt mbiak ya kerja terus ngembak mbiak ya berubat di Normah dan dgn segera pihak normah molah diagnos, pembedahan dan rawatan yg sepatutnya. Mbiak ya mengalami patah tulang di bahagian paha kirinya dan telah disambung dgn besi.
well, dctok kita dpt menilai kenak masyarakat kita mempunyai tanggapan yg negatif terhadap hospital kerajaan...tepuk dada tanya selera...

Felicia F. Ramzi said...

all about $$..

swasta not many can afford..kerajaan pulak,erlu cater untuk semuaaa rakyat..tapi sik dinafikan, red tape dlm government..fuh..ada duit, cepatlah proses.. benda free, lmbt lah dpt...always the game

Si Penconteng said...

Mena kata Fels ya, mun sektor kerajaan tok nang red tapes all over. Selain daripada duit, mun nak nyepat urusan kita ngan kerajaan, tauk mesti ada connection ngan orang dalam. Susah juak kedak tok...espeseli sidak pesakit kedak mak kitak ya, daknya perlu segerakan urusan perubatan sebelom terlambat.

Shitsurei shimashita said...

saya suka gi hospital kerajaan yg punya doktor yg mahir dan hospital yg mesra mcm tang ling.

walo byr RM 1 tp perkhidmatan kena tip top. Ingatlah ni tanggungjawab pemerintah dan bukan kita suka2 pilih mereka. Kalo kami leh tadbir sendiri takkan adalah ahli politik ni.

Kelebar Malam said...

felicia,
terlalu byk red tape dlm apa jua proses perlu dihapuskan kecuali bagi sektor yg kritikal seperti kewargenegaraan, pemilikan senjata dan yg sewaktu dgnnya. Tp red tape utk tujuan berubat ..rediculous and rubbish..memang sik semua urg mampu g hospital swasta, so sama2 kita ngarap dak menteri and kementerian kesihatan ngambik tindakan yg sewajarnya.

si penconteng,
hehe..kata urg marek "tumbok rusok" and kata urg kinek tok "penghargaan" and kata dak sprm "rasuah".


shitsurei,
mahal tak semesti bagus dan murah tak semestinya lembab. Yang penting ialah nawaitu pekerja dan majikannya..bagus nawaitunya maka bagus jugak lah kesudahannya.. yg penting lagi, "berubahlah sebelum di robohkan"..

Su iJamm said...

Gnie nak molah, o... Camya lah dunia..

Kelebar Malam said...

su ijam,
sikpa..setiap yg baik datangnya baik..setiap jahat perginya sengsara..