CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, October 4, 2009

Kemurkaan Allah tiada sempadan...insaflah....

400 penduduk ditelan bumi


SEORANG wanita berjalan di hadapan sebuah masjid yang runtuh di kampung Patamuan di bandar pinggir pantai Padang Pariaman, semalam. – Reuters


JAKARTA 3 Okt. - Kira-kira 400 orang yang sedang menghadiri satu majlis pernikahan dikhuatiri hilang ditelan bumi di Dusun Pulau Aik, Padang Pariaman ketika gempa bumi melanda Sumatera Barat pada Rablu lalu pada 5.16 petang 30 Sept.

Kebimbangan itu berdasarkan keadaan kampung itu yang kini rata ditutupi tanah dan menara masjid, yang merupakan struktur tertinggi di situ, bahkan juga sudah tidak kelihatan.

"Mereka ditelan bumi sedalam 30 meter akibat gempa dan longsor (tanah runtuh)," kata Ketua Pusat Penanganan Krisis Kementerian Kesihatan Indonesia, Rustam S. Pakaya yang dipetik detikcom, hari ini.

Sambil menyebut bahawa pasukan mencari dan menyelamat tidak mungkin menggali sedalam 30 meter untuk mengeluarkan mangsa, beliau berkata, dengan tenggelamnya kampung itu, proses mencari dan menyelamat sangat sukar untuk dijalankan walaupun pasukan pencari masih berusaha.

Tragedi di kampung itu yang berlaku pada pukul 5.16 petang merupakan satu daripada beberapa kejadian serupa apabila mangsa tertimbus dan terhimpit di celah runtuhan bangunan, yang kini mendapat perhatian setelah komunikasi dan jalan raya mulai dapat berfungsi semula.


4,000 mangsa masih hidup


DUA anggota penyelamat Indonesia mengeluarkan mayat mangsa gempa bumi yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan di Kota Padang, Sumatera Barat, semalam. Hampir 4,000 orang penduduk dilaporkan masih terperangkap dalam runtuhan bangunan. – AP


JAKARTA 3 Okt. - Hampir 4,000 orang dipercayai masih terperangkap di bawah runtuhan bangunan berikutan gempa bumi kuat yang menggegar barat Sumatera pada minggu ini, lapor Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Palang Merah, hari ini.

"Kami menjangkakan antara 3,000 hingga 4,000 mangsa masih terperangkap atau tertanam hidup-hidup di bawah runtuhan,'' kata Penyelaras Kemanusiaan PBB di Indonesia, El-Mostafa Benlamlih kepada AFP.

Ketua delegasi Persekutuan Palang Merah Antarabangsa dan Persatuan Bulan Sabit Merah Indonesia, Bob McKerrow berkata, pihaknya meletakkan jumlah mangsa tertimbus kepada 4,000 orang berdasarkan pemantauannya di bandar Padang dan kawasan sekitar bencana. - AFP



Thursday, October 1, 2009

Terimalah ihsan dari kami.."si malingsia"...



Beberapa penduduk berjalan di kawasan yang mengalami kerosakan teruk akibat gempa bumi di Padang, Sumatera Barat, Indonesia hari ini. Gempa kedua sekuat 6.8 magnitud berlaku lagi hari ini selepas gempa dengan kekuatan 7.6 magnitud menggegarkan wilayah itu petang semalam. - AP




Saya menyeru semua rakyat Malaysia untuk menghulurkan bantuan dalam apa jua bentuk bagi meringankan beban yang ditanggung oleh rakyat Indonesia khasnya mangsa gempa di Padang akibat malapetaka yang menimpa mereka. Lupakan segala tuduhan dan ancaman mereka terhadap kita. Buktikan bahawa kita tidak seperti yang mereka sangka. Bagi sya, kita adalah serumpun. Ibarat kata pepatah, cubit paha kana..paha kiri turut terasa. Segala keperitan yang ditanggung oleh saudara kita di Indonesia patut diberi pembelaan dari kita. Sesungguhnya, hanya dengan cara inilah kita dapat bersatu dan mengurai segala kekusutan yang sedia ada.



Susilo alu-alukan bantuan Malaysia untuk mangsa gempa
JAKARTA 1 Okt — Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono mengalu-alukan sebarang bantuan segera daripada Malaysia dan negara lain dalam usaha membantu mangsa bencana gempa bumi di Sumatera Barat, petang semalam.

Sumber berita: Utusan Melayu Online, 01/10/09

______________________________________________________

KUALA LUMPUR: Malaysia akan menghantar pesawat kedua jenis Hercules Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada jam 8.30 malam ini yang akan berlepas dari Pangkalan TUDM Subang dengan membawa pasukan perubatan dan kakitangan kementerian ke Padang.

Sumber: Berita harian online, 01/10/09



Wednesday, September 30, 2009

Berhati2 d jlnraya....


Mangsa kemalangan jalanraya....


Perlukah kita meratapi pemergian insan yg kita kenali pd setiap musim perayaan? Semakin byk kempen keselamatan jlnraya semakin degil pengguna jlnraya utk mematuhi peraturan dan undang2 jlnraya. Walaupiun bilangannya tak ramai tp ianya sudah cukup utk memberi kesan kpd keluarga mereka yg terlibat. Sampai bila pengguna jlnraya d negara kt dpt mengubah sikap pemanduan mereka lebih2 lagi d musim perayaan?.....

Tuesday, September 29, 2009

Against all odd...what say you????

Isa Samad sah calon BN di Bagan Pinang

29/09/2009 5:24pm

PORT DICKSON 29 Sept. – Tan Sri Mohd. Isa Abdul Samad hari ini diumumkan secara rasmi sebagai calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang pada 11 Oktober ini.

Pengumuman itu dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Timbalan Pengerusi BN dalam majlis Jamuan Hari Raya Aidilfitri BN peringkat negeri di Batu 6, Jalan Pantai dekat sini petang ini.

Mohd. Isa, 60, merupakan Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang dan bekas Menteri Besar Negeri Sembilan selama 23 tahun.

Hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu ialah pada 3 Oktober ini.

Terdapat 13,664 pengundi berdaftar layak mengundi pada Pilihan Raya Kecil DUN Bagan Pinang dengan 9,060 merupakan pengundi biasa manakala 4,604 pengundi pos.

DUN Bagan Pinang mempunyai 62.7 peratus pengundi Melayu, 20.7 peratus India, 10.9 peratus Cina dan 5.5 peratus kaum lain.

Kerusi DUN Bagan Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya, Allahyarham Azman Mohd Nor pada 4 September lalu.

Pada Pilihan Raya Umum ke-12, Allahyarham Azman memenangi kerusi DUN itu selepas mendapat 6,430 undi mengalahkan calon Pas, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi. - Utusan

Friday, September 18, 2009

Selamat Hari raya Aidilfitri...


Kami suami isteri mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kpd semua rakan2 muslim. Kami doakan agar anda semua mendapat rahmat dan keberkatan daripada Allah yang maha esa. semoga panjang umur dan murah rezeki.

Dengan kesempatan ini juga, kami ingin memohon ampun dan maaf kepada semua rakan bloggers atau sesiapa saja yg melayari blog ini sekiranya ada entri atau reply yg kami buat mungkin menyinggung perasaan tuan2 dan puan2 sekalian.

Tuesday, September 15, 2009

Satu kepala dua badan......

Bayi kembar siam yang mempunyai dua badan satu kepala yang dilahirkan seorang wanita Afghanistan di Kunduz, Khamis lalu. Badan kedua bayi itu hanya hidup untuk beberapa hari sahaja dan doktor telah melakukan pembedahan bagi memisahkannya. – AFP

Sesungguhnya Allah maha berkuasa ke atas segala kejadian baik di muka bumi ini maupun di langit. Kita hanya mampu berserah kepada ketentuannya namun kita tidak boleh berputus asa hanya kerana kekurangan yang ada pada diri kita. Insafilah dengan apa yang kita ada kerana ada lagi orang lain yang tidak mempunyai apa yang kita ada...

Saturday, September 12, 2009

I love this game.....



I still remember years ago when I was still young, I really love to play basketball. I would do anything to have appropriate gear for this game. I even cut newspaper articles (since we don't have any internet access at that time) about this sport.

As years passed I started to collect some videos about basketball and also some great teams that really rock this game to the sky. Among them is the Chicago Bulls...oh boy..oh boy..this is the best team in the world at that time especially with the reign of "His Royal Airness"..Michael "Air" Jordan. He's really superb in this game. He's in the class of his own. Until now, I couldn't see any player that can play better than him, fly higher than him, and score spectacular as he normally did..wow... He is really the wow factor in this game... Even I dream to be like him. Well, in a way I'm a bit like him, then..I'm bald (purposely), I'm dark...but I'm short of "several inches"...heeeeee...

Well, for you guys out there, I've download several video clips about MJ an d hope you enjoy the game.. To all muslim, happy Ramadan and may god bless you all...amin.... (hahaha..kakar ongputih aku ko...rasa biru biji mataku)

video video video

Wednesday, September 9, 2009

"Sweeping org Malaysia"...apa kata anda..?

SEKUMPULAN lelaki Indonesia mengadakan sekatan jalan haram sambil memegang sepanduk `Maaf Jalan Anda Terganggu : Sweeping Orang Malaysia’’ di Jakarta semalam. Dalam sekatan itu mereka menyoal pemandu dan penumpang seandainya mereka warga Malaysia. - AFP


Ish..ish..ish..dasyat juak dak tok...rasa2nyanya lom gik rakyat Malaysia yg bertindak liar ke atas rakyat daknya yg tinggal d ctok walaupun byk kes jenayah telah dibuktikan dilakukan oleh rakyat daknya pun... Inikah balasan kpd kita setelah kita byk memberi sumbangan ketika mereka menghadapi musibah gempa bumi, tsunami dan byk lg. Well Malaysian, we're what we are and certainly we are well-behave and civilised......very ungratefull of you...jgn krn kesilapan org lain, rakyat Malaysia yg menjadi sasaran. Kepada kepimpinan kerajaan Malaysia, anda perlu bertindak aggressif secara bijak dan berhemah bagi menangani tindakan liar pihak2 ini yg semakin menjadi-jadi...
HIDUP MALAYSIA..HIDUP MALAYSIA..HIDUP MALAYSIA..

Friday, September 4, 2009

Sumber penipuan ikan duyung pasir pandak..


Mula2 aku nak ucapkan byk2 tq kpd BP@pengerindu.com d atas maklumat yg diberi dlm commentnya ttg duyung pasir pandak. So, aku pun surf ke laman web nok d pdh nya dan jumpa segala yg perlu aku tahu ttg penipuan ikan duyung ya. So, aku hrp suma member2 dpt jengok website tok utk melihat sendiri sumber penipuan oleh urg yg xbrtanggungjawab ya.. percoma jak dak adik kakak aku d opis tok cayak dgn cerita palsu ya...heeeeee....cerik rasa tak orang, suka gilak cayak dgn cerita nok kedak tok....sila lawati laman web yg tertera d bawah...happy surfing....yo....

http://www.thefeejeemermaid.com/gallery1.htm

Thursday, September 3, 2009

video duyong pasir pandak....

Pagi tadi kecoh satu opis. Suma sebok dgn video transfer guna bluetooth. Aku pun tanya dgn opis mate..video apa...and mereka kata ikan duyung kat pasir pandak tempoh hari. Jd, aku pun minta jugak ler video tu. Bila dh siap, aku pun transfer kat komputer supaya dpt tengok dgn jelas..tp.. ada sesuatu yg mencurigakan..
1. kat permulaan n ending video ada nota dlm bahasa inggeris kononnya si "duyung" tu dijumpai selepas taufan ike sedangkan kawasan pasir pandak tu langsung tak kenal pon dgn si "ike" tuh..

2. takder pon sora org ramai yg kononnyer terpegun or apa2 jer yg kedengaran

3. si pengambil video tu mcm dh tau jer kat mana lokasi si "duyung" tuhh..

ermmm...aku pun sangsi..susah nak caya cos benda2 camni memang tak wujud pon...lagi pon ramai member yg tinggal kat dgn pasir pandak tak tahu menahu ttg kejadian tersebut.. so, rakan2 sekalian...apa komen anda..? saksikanlah........

video

Wednesday, September 2, 2009

Apa dh jd...?



Apa dh jd dgn dunia sekarang. Inikah yg dinamakan hidup bertamadun yg di agung2kan barat?

Pasangan sejenis pertama berkahwin di Vermont

02/09/2009 3:07am

DUXBURY Vermont 2 Sept. - Selepas 17 tahun tinggal bersama, Bill Slimback dan Bob Sullivan tidak mahu menunggu walau satu minit untuk berkahwin.

Undang-undang baru Vermont yang membenarkan perkahwinan sejenis baru berusia seminit dan mereka mengikat tali perkahwinan pada tengah malam itu, menjadi pasangan pertama yang berkahwin secara sah di bawah undang-undang yang berkuat kuasa tengah malam Isnin.

Vermont ialah negeri kelima yang membenarkan pasangan sejenis berkahwin, negeri-negeri lain ialah Massachusetts, Connecticut, New Hampshire dan Iowa. - AP

Dipetik dari Utusan Malaysia Online 02/09/09

Monday, August 31, 2009

Aku tak faham...


Kerajaan mengumumkan harga minyak tak naik tp apa yg aku faham mcm lain jer...kalo tak caya baca kenyataan akhbar yg d petik dari utusan online hari nih...ermm...pelik tp benar...

Petrol RON95 ganti RON92, RON97 naik harga

31/08/2009 5:51pm

Minyak petrol RON95 yang menggantikan RON92 dijual pada harga RM1.80 seliter dan RON97 pada RM2.05 seliter mulai esok, kerajaan mengumumkan di sini hari ini.

— BERNAMA



Tiada perubahan harga petrol utama negara - Ismail Sabri

31/08/2009 8:10pm

KUALA LUMPUR 31 Ogos — Tiada perubahan dalam harga petrol utama negara, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau hari ini melancarkan petrol RON95 bagi menggantikan RON97 sebagai produk petrol utama yang akan dijual mulai esok di stesen minyak di seluruh negara dengan harga RM1.80 seliter iaitu sama dengan harga RON97 sebelum ini.

RON97 pula dinaiktaraf sebagai minyak premium dengan harga RM2.05 seliter, manakala RON92 dihentikan pengeluarannya, kata Ismail Sabri.

“Petrol RON92 akan dikeluarkan daripada pasaran memandangkan penggunaannya adalah begitu kecil iaitu sekitar lima peratus daripada jumlah keseluruhan penjualan petrol di negara ini.

“Sehubungan itu, kerajaan telah mengambil langkah memperkenalkan RON95 bagi memastikan pengguna mendapat faedah langsung daripada produk petroleum yang lebih berkualiti pada harga yang disubsidi,” katanya semasa berucap melancarkan RON95 di seluruh negara di sini hari ini. - Bernama

Sunday, August 30, 2009

Malaysia Day...renungan..





Bila 31 Ogos menghampiri kita, berbagai kempen dan iklan mengenai hari kemerdekaan akan disiarkan oleh segenap jenis media. Sebagai rakyat Malaysia, saya menghormati keputusan kerajaan kita untuk menjadikan tarikh 31 Ogos setiap tahun sebagi Hari Kemerdekaan negara kita "Malaysia". Namun, saya dilahirkan di Sarawak dan mengetahui akan sejarah penubuhan Malaysia yang mana Sarawak, Sabah, Singapura dan Malaya telah bersatu dan menubuhkan sebuah negara baru yang dinamakan sebagai "Malaysia". Jadi, bacalah dan fahamilah artikel yg saya petik dari Wikipedia mengenai "Malaysia Day"... Selamat menyabut hari kemerdekaan yang ke-52...

Malaysia Day

From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
A national ceremony celebrates the formation of the Federation of Malaysia in 1963 in Singapore.

Malaysia Day is held on September 16 every year to commemorate the establishment of Malaysian federation on the same date in 1963. It marked the joining together of Malaya, North Borneo, Sarawak, and Singapore to form Malaysia. The formation of the new federation was planned to occur on June 1, 1963, but was later postponed to August 31, 1963, in order to coincide with the sixth Hari Merdeka. Several issues related to the Indonesian and the Filipino objection to the formation of Malaysia delayed the declaration to September 16 of the same year. The postponement was also done to allow the United Nations team time to conduct referendums in North Borneo (now Sabah) and Sarawak regarding the two states participation in a new federation.[1]

The formation of Malaysia was made possible through the introduction of the Malaysia Bill to the Malayan Parliament on July 9, 1963, and consent from the Yang di-Pertuan Agong on August 29, 1963.[1]

Prior to the formation of Malaysia, Singapore and North Borneo unilaterally declared independence from the United Kingdom on August 31, 1963, thus coinciding with the sixth anniversary of the Malayan independence.

Malaysia Day is not a public holiday. However, it is coincidental with the birthday of the Yang di-Pertua of Sabah, making the day a public holiday in Sabah.

Friday, August 28, 2009

Sakit hati...



Entri kali ini pendek jer. Semalam waktu gi bazaar ramadan aku agak kecewa dgn sikap beberapa penjaja di sana. Tanpa segan silu mereka merokok, minum air dan makan di khalayak ramai. Kalo mereka bangsa len or beragama len takpa tp ni bangsa melayu... Ada juga yg mengganggu gadis cantik yg lalu di depan mereka. Perbuata sebegini cukup menyakitkan hati. Namun tak semua penjaja d bazaar tersebut berkelakuan burok camtu tp kerana nila setitik rosak susu sebelanga..

Tuesday, August 25, 2009

CINTA SMS.......heeeee.....



Semekom. Kenak sik balas. Ktk tidokah? Mun tido sowie. Mun sikda kredit, pergi beli. Mun ktk tgh sms dgn gerek baru ktk sowie. Kmk sik suka gerek mek curang. Kmk jujur dgn ktk.


Fooohhhh...camney dgn ayat2 maut d atas ya? well, jgn salah faham..bukan kmk pun tp sms ya kepunyaan salah sorang sun fruit kmk. Well, minggu tok cuti skool so rami lah dak sun fruit mek berambeh d rmh. So, kecoh lah suasana d rmh especially bulan posa tok.

D pendekkan cerita, malam tadik lepas suma dak sun fruit mek tido, maka berbunyilah henpon salah srg anak buah mek. Ari dh jauh mlm so takut juak mun sms ya penting. So, kmk bacalah sms ya. Yobih...terkejut mek baca... Alu lah mek madh ngan mrs kelebar. Rasa nok leput mek duak baca... Alu lah mek teringat kisah another of muy sun fruit ketika berada d KL masa bertanding silat ya tek. Tgh daknya sikda dlm bilit, henpon my sun fruit pun berbunyi. Bila d tanggar ada sms dari one of his "girlfriend"... Mbiak ya nanyak apakah kaler kegemaran my sun fruit ya tek. So, I feel a bit noty waktu ya n terus kmk pun balas. You all nok tauk sik apa kmk tulis? Well, it goes like this

Kamek suka kaler merah tepekong...

Bila dak sun fruit kmk balit ke bilit, alu d storu mek apa yg berlaku. Senyum jak sun fruit mek ya. Nok marah sik berani..just senyum jak lah... tauk sik tak org umo kedua2 sunfruit mek ya? baru 10 tahun ler....ish..ish..ish..penin palak mak bapak nya duak mun mek story cerita tok dgn daknya....heeeee......

Fuuuuhhhh..mbiak kinek tok nang advance dari segenap hal. Arap2 lah dak anak buah mek ya sik hanyut dan hayal. Semoga daknya sentiasa dilindungi Allah dlm setiap perlakuan dan pergerakkan daknya...amin...

Saturday, August 22, 2009

Selamat Berpuasa...

Bismillahirrahmanirrahim. Marhaban ya syahrul barakah. Marhabanya syahrul ramah. Marhaban ya syahrul magfirah.Assalamu'alaikum ya Ramadhan.

Selamat berpuasa saya ucapkan kepada semua bloggers yg beraga Islam. Semoga kita sama2 mendapat berakah dan hidayah dari Allah tuhan seru sekalian alam.

Thursday, August 20, 2009

Selamatkan Malaysia...Berhenti Bercakar...




Kinek tok aku rasa rakyat kita semakin berubah. Ada yg makin bagus dan ada yg makin teruk. Yg bagus ya, baguslah tp yg teruk ya lah aku binggung. Hampir setiap hari bila kita baca news, gerenti ada cerita urg mati kenak bunuh , rompakan, ragut, rogol dan mcm2 gik. Apa dh jd dgn rakyat kita nek towk. Mun perkara mcm tok sik dpt di atasi, sik mustahil tuhan akan nurun bala yg dasyat dgn negara kita. Mun perkara ya berlaku, semua urg sik ngira besar kecik, tua muda, berdosa atau nisik...pasti akan nerimak kesannya.

Kamek hrp dak pak menteri dan pak polikus ya berenti berperang ttg isu2 sik berfaedah dan lebih memberi perhatian ttg isu2 keselamatan dan kerohanian agar rakyat negara kita dpt dibentuk menjadi rakyat yg lebih berdisiplin, bertoleransi, amanah serta komited utk membangunkan negara. Iboh di ajar dak mbiak merusuh, berdemonstrasi dan perkara2 yg sik berfaedah... Jd lah contoh atau "role-model" yg baik...

Friday, August 14, 2009

The Silat 2009 Champion - Sarawak Team

Khas untuyk tatapan rakan2 bloggers yg menyokong perjuangan ku...

Saksikanlah pendekar-pendekar cilik Sarawak Bumi Kenyalang dlm perjuangan memartabatkan seni silat kita di pentas kebangsaan...

You really make me proud to be a Sarawakian...

video

Tuesday, August 11, 2009

Selsema babi...sampei bila?




Kmk nang rasa agak takut bila baca news ari tok yg jumlah urg mati krn selsema babi semakin meningkat. ari tok ajak dh 6 org mati dan menjadikan jumlah kematian meningkat kpd 38 org. Jd, sampei bila kerajaan dan rakyat kita sedar akan betapa seriusnya penyakit tok. sepatutnya semua agensi kerajaan dan swasta yg berkaitan mengambil tindakan proaktif bagi menangani wabak tok.

Daknya sepatutnya berada d barisan hadapan dlm melakukan pencegahan awal spt berada d tpt awam dgn mengadakan pemeriksaan rambang terhadap rakyat atau urg yg berada d tpt awam yg berkenaan. sediakan kaunter khas d shopping kompleks besar dan tpt yg biasanya dikunjungi moleh urg rami.

Jgn asyik terperok d pejabat jak atau hanya membuat kenyataan akhbar ttg bahaya penyakit tok. Masalah sik akan selesei jika kita hanya pandei bercakap jak. "Action speak louder than words".
Kempen ttg bahaya dan pencegahan selsema babi tok patut diadakan secara serius dan berfokus agar rakyat lebih memahami akan perkara ini. Jgn kempen pilihanraya jak sanggup ngabis berjuta-juta ringgit wang rakyat tp bila berkaitan dgn masalah kesihatan, mcm2 alasan diberi. Selsema babi tok tidak mengira bangsa samada org tersebut makan babi atau tidak. Yg penting di sini ialah barisan pertahanan hadapan perlu dilancarkan agar rakyat lebih peka akan situasi semasa dan keadaan yg berlaku sekarang. jgn sembunyi apa2 fakta atau maklumat ttg penyakit ini. jgn takut kehilangan pendapatan melalui pelancongan krn nyawa rakyat lebih penting. Jgn jd PRU12 berulang kembali krn kelemahan kepimpinan dan kurang peka akan kebajikan rakyat. Lupakan persengketaan politik yg tak sudah sehingga menjejaskan fokus terhadap kebajikan rakyat.

Saturday, August 8, 2009

Tahniah Pendekar Kenyalang !!!












Alhamdulillah, bersyukur kita kepada Allah, tuhan seru sekalian alam. Atas limpah kurnianya dan izinnya, perjuangan Kontinjen Silat majlis Sekolah-sekolah Sarawak telah berjaya menjadi Johan Keseluruhan pertandingan Pencak Silat Sekolah-Sekolah Menengah dan rendah Peringkat Kebangsaan yang telah diadakan pada 4-6 Ogos yang lalu di Stadium Titiwangsa, Kuala Lumpur.

Saya sangat bersyukur dan terharu di atas kejayaan ini dan saya turut berasa bertuah kerana bersama dengan pasukan yang mencipta sejarah yang tersendiri. Inilah kali pertamanya Sarawak menjuarai pertandingan silat peringkat sekolah-sekolah malaysia.

Pasukan kita telah berjaya mendapat 3 pingat emas, 1 pingat perak dan 2 pingat gangsa. pemenang-pemenang pingat adalah seperti berikut;

  • Mohd Firdaus bin Rahmat (emas- seni tari putera sekolah menengah)
  • Mohd Shamren Bin Hussen (emas-seni tari putera sekolah rendah)
  • Nur Suhaida bt Muliyono (emas-seni tari puteri sekolah rendah)
  • Wan Mohd Muazzam Bin Wan Zainaudin & Wan Mohd Hafizuddin Bin Wan Mohd Iskandar (perak-seni silat tempur putera sekolah rendah)
  • Intan Ayu Anissa bt Hj Rafandi & Nazihatul Athirah bt Azaman (gangsa-seni tempur puteri sekolah rendah)
  • Dyg Kamariah bt Awg Sahmat & Siti Nirwana bt Rabani (gangsa-seni tempur puteri sekolah menengah)
Dengan keputusan tersebut, sarawak telah menjuarai kategori sekolah rendah dan juga Johan Keseluruhan pertandingan. Saya turut mengambil kesempatan untuk mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada semua jurulatih dan pegawai yang diketuai oleh Cikgu Bujang Awg Jamain (Pengurus Pasukan), Cikgu Wan Zainaudin Bin Wan Junaidi (Ketua Jurulatih), Cikgu Misrah bt Suliman (Jurulatih), Cikgu Peter Bin Taki (Jurulatih Muzik) dan Cikgu Nurlyana Abdullah (Jurulatih).

Saya turut mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua ibu bapa dan rakan2 yang turut bersama memberi sokongan padu kepada pasukan Sarawak semasa berada di Stadium Titiwangsa (Cikgu Amir Mahmud Piang, Cikgu Muliyono Piang, wan Mohd Iskandar Bin Wan Junaidi, Kam dan Tini).

Tidak lupa juga saya ucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pegawai2 teknikal yang turut bersama iaitu Cikgu Mortadza, Cikgu Yahya dan Cikgu Taher. segala teguran dan tunjuk ajar tuan2 begitu bermakna dan membantu memantapkan persiapan pasukan kita.

Untuk makluman rakan2 sekalin, Sarawak telah diumumkan sebagai tuan rumah Pertandingan Pencak Silat Sekolah-Sekolah Malaysia pada tahun 2010. Insyaallah, kami akan meyiapkan diri lebih awal bagi menghadapi pertandingan tersebut dan seterusnya cuba untuk mempertahankan kejuaraan yang telah kita menangi pada tahun ini.

Kepada anak2 silatku yang kurang berjaya pada tahun ini, jangan putus asa dan sentiasa memperbaiki kelemahan diri. Semoga anda lebih berjaya pada penampilan yang akan datang.

Monday, August 3, 2009

Pertandingan Pencak Silat MSSM Malaysia...


Saya mengambil kesempatan ini untuk menghebahkan kepada semua rakan2 bloggers bahawa pasukan Pencak Silat Majlis Sukan Sekolah-Sekolah sarawak akan menyertai pertandingan Pencak Silat MSSM Peringkat kebangsaan. Pertandingan tersebut akan diadakan pada 4-6 Ogos di Stadium Titiwangsa, Kuala Lumpur. Seramai 19 orang pesilat, 5 pemain muzik dan 4 org guru akan berangkat ke Kuala Lumpur esok (3 ogos 2009). Saya dan Kirana turut mengiringi pasukan tersebut.

Dengan kesempatan ini saya memohon doa restu semua kawan2 agar pasukan kita akan beroleh kejayaan yang membanggakan. Kepada mereka yang tinggal di kawasan yang berdekatan, saya memohon kesudian rakan2 sekalian untuk menjenguk kami sambil memberi sokongan moral agar pesilat2 kita akan lebih bersemangat. Sepanjang kejohanan nanti, kami akan menginap di Hotel Kuala Lumpur International.

Thursday, July 30, 2009

Keberangkatan pulang duli2 tuanku...











Setelah berada beberapa hari berada di bumi kenyalang, maka sudah tiba masanya, duli2 tuanku dan permaisuri utk berangkat balik ke tempat masing2. kami, rakyat Sarawak amat berbangga dgn lawatan yang mulia tuanku dan permaisuri. semoga ianya membawa banyak kenangan manis dan baik. Diharap semua duli tuanku dan permaisuri sudi kembali ke Sarawak pada masa akan datang...Daulat Tuanku..Daulat Tuanku...Daulat Tuanku....Sembah patik harap diampun..

Tuesday, July 28, 2009

Selsema babi semakin membabi...

Saya agak terkejut pabila terbaca tentang kematian ketiga yg berpunca dari selsema babi di negara kita. nampaknya tahap kesihatan dan bahaya jangkitan selsema babi ni agak membimbangkan lebih2 lagi semakin banyak pusat2 pengajian tinggi dan sekolah2 terpaksa ditutup sementara akibat penyakit ini.
Saya menyeru orang ramai agar lebih peka dan sensitif akan perkara ini kerana penyakit selsema babi ini mudah berjangkit kerana ianya "airborne" iaitu kumannya boleh berjangkit melalui udara. Jika perlu, gunakan topeng penutup mulut yang disyorkan bagi mengelak sebarang kemungkinan.

Kematian ketiga akibat selesema babi dilaporkan

28/07/2009 12:34pm

KUALA LUMPUR 28 Julai - Satu lagi kematian akibat selesema babi atau influenza A(H1N1) dicatatkan dalam tempoh 24 jam menjadikan tiga kematian dilaporkan akibat penyakit itu setakat ini.

Mangsa terbaru, seorang lelaki rakyat tempatan yang berusia 42 tahun meninggal dunia di sebuah hospital swasta di Kuala Lumpur pada pukul 4.40 petang semalam.

- BERNAMA

Saturday, July 25, 2009

Daulat Tuanku


Wajah Bandaraya Kuching agak ceria dan malamnya begermelapan dengan simbahan cahaya neon yang indah. Kehadiran Raja2 melayu serta Yang ADiPertuan Agong ke Bumi Kenyalang amat memberi makna kepada rakyat Sarawak. Saya sempat melihat raptai sambutan DiRaja di Bangunan Dewan Undangan Negeri yang baru. Segala persiapan sedang rancak dilakukan. namun timbul jua kerisauan tentang tahap kebersihan disepanjang jalan menuju ke bangunan tersebut kerana lebihan timbunan tanah merah di tepi jalan begitu mencacatkan pemandangan. Di harap pihak yang berkenaan dapat menjalankan kerja pembersihan secepat dan secekap yang mungkin.

Namun terdapat segelintir pengguna jalanraya tidak peka dengan perkara yang berlaku di sekitar mereka. semalam, sewaktu saya pergi untuk menunaikan solat jumaat, sekumpulan motosikal dan peronda polis sedang mengadakan latihan pemanduan. Siren polis dibunyikan dan semua kereta dihadapan diminta memperlahankan kenderaan serta berhenti di tepi jalan. Namun terdapat sebuah kereta pacuan empat roda berwarna hijau dan mempunyai logo salah sebuah agensi di Kuching tidak mematuhi arahan tersebut. Bukan saja pemandunya tidak memberi laluan kepada kenderaan polis yang berikut malah memecut lebih laju dan memotong beberapa buah kenderaan di depannya. saya agak terkejut melihat perbuatan pemandu yang bermata sepet tersebut...sungguh biadap dan kurang ajar... mereka bukan saja ingkar arahan pihak polis tetapi membahayakan pengguna jalan yang lain. Kejadian ini berlaku di bulatan berdekatan dengan petronas menuju ke SMK Petra jaya.

Saya harap pihak polis dapat mengesan pemandu kenderaan tersebut dan mengambil tindakan yang nsewajarnya. Sebagai rakyat Malaysia, kita sepatutnya mematuhi peraturan jalanraya dan arahan2 semasa yang diberi kepada kita lebih2 lagi jika ianya berkaitan dengan keselamatan Raja2 melayu kita...Daulat Tuanku...sembah patik harap diampun....

Tuesday, July 21, 2009

jerebu..panas..open burning..H1N1..













Sejak akhir2 tok, cuaca d Kuching agak panas. Aktiviti pembakaran terbuka semakin menjadi-jadi khasnya di kalangan pekebun. mereka mengambil kesempatan cuaca panas dan kering utk membakar sisa yg tak diingini agar kebun mereka dpt diusahaklan dgn segera. Namun, ramai yg menerima padah akibat perbuatan mereka. Kalau dilihat keadaan langit d sekitar Bandaraya Kuching agak berjerebu . ini mengakibatkan humidity semakin tinjggi. Apabila ini berlaku, suhu semakin meningkat dan menyebabkan isu panas menjadi topik hangat d kalangan penduduk d sini.

Akibatnya, ramai penduduk tanpa mengenal usia dan keturunanh mengalami demam, batuk dan selsema. Tidak kurang juga yg terkena serangan sakit asma. Kegusaran penduduk d Kuching semakin bertambah apabila penyakit selsema babi semakin menular. Baru2 ini sebuah sekolah menengah berasraama penuh d berdekatan dgn Tn Malihah telah d arah tutup utk sementara kerana terdapat kes selsema babi positif d sekolah berkenaan. Ramai d kalangan penduduk khuatir jika penyakit ini gagal d kawal dgn cepat, semakin ramai penduduk akan terkena jangkitan penyakit ini.

Sebagai rakyat Malaysia yg perihatin dan bertanggungjawab, kita hendaklah sentiasa mengamalkan budaya hidup sihat dan bewrsih. Pastikan kita sentiasa dlm keadaan bersih semasa makan atau sebaliknya. Rumah, pejabat atau kawasan persekitaran kita hendaklah d jaga dgn bersih. Elakkan dari berada d tpt2 awam lebih2 lagi jika ianya merupakan tumpuan pelancong asing. jika terpaksa, gunakan topeng/penutup mulut apabila berada d tpt awam. Buat pemeriksaan doktor jika kita berasa kurang sihat. Bertindaklah dgn cepat sebelum terlambat.

Saturday, July 18, 2009

minta ampun minta maaf banyak2....

Ermmm...rasanya dh lama dh tak update blog ni. Bukan nhya aper...tp agak terlalu sibuk dgn kerja2 pejabat dan menjalankan tugas rasmi berkaitan dgn silat. jadi saya mohon jutaan ampun dan maaf dari rakan2 bloggers semua dan insyaallah sedikit masa lagi saya akan menegtuk pintu blog anda...tungguuuuu......

Baru2 ni, pada 13-17 julai, Pertandingan Silat MSSM peringkat Negeri Sarawak telah diadakan di Dewan Besar, SM Teknik Sejingkat, Kuching. Jadi, saya telah diminta untuk membantu menyiapkan pasukan silat Bahagian Kuching. Dengan bantuan beberapa orang guru dan jurulatih silat, alhamdulillah, pasukan silat Bahagian Kuching telah menjadi juara keseluruhan pertandingan ini buat kali ketiga berturut-turut. Kita telah menyertai 6 kategori silat olahraga lelaki/perempuan dan 10 kategori silat seni lelaki perempuan. Kejayaan pasukan silat Bahagian Kuching adalah seperti berikut;
1. Silat olahraga Putera kategori 1 : Mahathir Bin Zulkipli (Emas)
2. Silat olahraga Putera Kategori 2 : Mohd Nor Bin Ahmad (Emas)
3. Silat olahraga Puteri Kategori 1 : Nur Syahidah Bt Madehi (perak)
4. Silat olahraga Puteri kategori 2 : Adiba Bt Junaidi (gangsa)
5. Silat olahraga Puteri kategori 3 : Christiffany ak James (Gangsa)
6. Seni silat tari Sekolah menengah putera : Mohd firdaus Bin Rahmat (Emas)
7. Seni silat tari sekolah menengah puteri : Nia Natasha BT Amir Mahmud (Emas)
8. Seni silat tari sekolah rendah putera : Mohd Samren Bin Hussen (Emas)
9. Seni silat tari sekolah rendah puteri : Nur Suhaida bt Muliyono (Emas)
10. Seni silat tempur sekolah menengah putera : Izzul Akmal B. Kamal & Mark Anthony
ak fridy (Emas)
11. seni Silat tempur sekolah menengah puteri : Dyg kamariah bt Awg Sahmat & Siti
Nirwana bt Rabani (Emas)
12. Seni silat tempur sekolah rendah putera : Wan Mohd Muazzam b Wan Zainaudin & Wan
Mohd Hafizuddin b wan mohd iskandar (Emas)
13. Seni silat tempur sekolah rendah puteri : Intan Ayu Anisa bt Rafandi & Nazihatul
Athirah bt Azaman (Emas)
14. Jurus Wajib sekolah menengah Putera : Putera Nurfazian b Jolhi, hazriq b
Bojeng & Hazwan b bojeng (Emas)
15. Jurus Bebas Sekolah Menengah Puteri : Zulfaka bt Bujang, Ira Safina bt Abdul
Rahim, Nadia Atiqah bt Supardi, Wan Haslinda bt Wan Jamaluddin (emas)

Setinggi tahniah diucapkan kepada Pengurus Pasukan, Cikgu Bujang Awg Jamain; Rakan2 jurulatih yg diketuai oleh Cgu Wan Zainaudin B Wan Junaidi, Cikgu Misrah, Cikgu Nurlyana, Cikgu Peter, Cgu Zamahari, Cgu Roslan, Keram, Cgu Abdul Rahman, Cgu Che Asiah, Cgu Rulidah dan cgu haili kerana telah berjaya membimbing pasukan mencapai kejayaan. Tidak lupa diucapkan jutaan terima kasih kpd rakan dari RSS seperti Mohd asri, Siti, Lan, Jefri Denan, Amir Mahmud,Muliyono, Mohd Asfa, Andy, Yazid, Amy Borhan Usup dan lain-lain lagi keran telah banyak membantu melatih pesilat2 bahagian Kuching.

Semoga semua yg terlibat dapat lagi memberi sumbangan dan bantuan kepada semua pesilat seni bahagian kuching yang akan mewakili negeri sarawak pada pertandingan silat mssm peringkat kebangsaan yg akan diadakan di Stadium Titiwangsa pada 2-7 ogos 2009. dengan adanya bantuan anda semua, saya percaya pasukan silat negeri sarawak akan dapat melakar kejaayaan yang lebih terbilang pada tahun ini...insyaallah..amin..

Friday, July 10, 2009

migren...




Rasanya lama dh tak update blog nih..bukannyer aperr..tp sejak dua tiga menjak nih asyik kena migrain jer.. Hampir setiap ari terpaksa makan pain killer, kalau tak..memang tak dpt buat kerja..

Puas dh g klinik tp masih gak camtu.. kalo ada member2 kat luar sana yg ada petua tradisional yg boleh diamalkan, leh juager saya mencuba nyer..