CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, July 21, 2009

jerebu..panas..open burning..H1N1..













Sejak akhir2 tok, cuaca d Kuching agak panas. Aktiviti pembakaran terbuka semakin menjadi-jadi khasnya di kalangan pekebun. mereka mengambil kesempatan cuaca panas dan kering utk membakar sisa yg tak diingini agar kebun mereka dpt diusahaklan dgn segera. Namun, ramai yg menerima padah akibat perbuatan mereka. Kalau dilihat keadaan langit d sekitar Bandaraya Kuching agak berjerebu . ini mengakibatkan humidity semakin tinjggi. Apabila ini berlaku, suhu semakin meningkat dan menyebabkan isu panas menjadi topik hangat d kalangan penduduk d sini.

Akibatnya, ramai penduduk tanpa mengenal usia dan keturunanh mengalami demam, batuk dan selsema. Tidak kurang juga yg terkena serangan sakit asma. Kegusaran penduduk d Kuching semakin bertambah apabila penyakit selsema babi semakin menular. Baru2 ini sebuah sekolah menengah berasraama penuh d berdekatan dgn Tn Malihah telah d arah tutup utk sementara kerana terdapat kes selsema babi positif d sekolah berkenaan. Ramai d kalangan penduduk khuatir jika penyakit ini gagal d kawal dgn cepat, semakin ramai penduduk akan terkena jangkitan penyakit ini.

Sebagai rakyat Malaysia yg perihatin dan bertanggungjawab, kita hendaklah sentiasa mengamalkan budaya hidup sihat dan bewrsih. Pastikan kita sentiasa dlm keadaan bersih semasa makan atau sebaliknya. Rumah, pejabat atau kawasan persekitaran kita hendaklah d jaga dgn bersih. Elakkan dari berada d tpt2 awam lebih2 lagi jika ianya merupakan tumpuan pelancong asing. jika terpaksa, gunakan topeng/penutup mulut apabila berada d tpt awam. Buat pemeriksaan doktor jika kita berasa kurang sihat. Bertindaklah dgn cepat sebelum terlambat.

11 comments:

AmirFX said...

huhu.. nang panaslah.. hujan pun turun sedikit jak... emo kejap.. haha..

HoneyBUZZin said...

Keadaan disini juga tidak terkecuali. Tapi seeloknya 'control' cara pembakaran itu...sebab akan memudaratkan kesihatan orang lain. yang terbaik, cuaca panas begini, stay indoor saja.

Titil said...

Aok, nang mena ya. Rasa kedak udara tok kerin jak. Panas kerin. Suhu nok sik menentu tok pun nyoh urang banyak demam, sakit palak pa indah. Kamek tok pun demam juak dah tok. Eh, gine ngan migraine kitak ria o? Okey sik ngekot cara kamek tek? Ehehe.

dukunlintah plk said...

dalam keadaan cuaca yg sgt panas kini.. ku mejin aku bercuti musim panas d cartagena d tepi pantai kaki di pasir, deruan ombak dan daun nyiur yang melambai.. mun sik pun aku tengah hiking di mojave desert.. at least ada cool kit ati ehehe..

Ms Tikot said...

Nang panas giler 2-3 hari tok eh... nasib ptg tok tek ada ujan kejap.

IsBoY'z ZeA said...

yarabi lam umah sungguh ber aircond pelik jak rasa nyawa entam cuaca panas nek tok...

ehh takut juak nengar kes H1N1 tok eh... apa g kmk pun tgl area mtg ya juak...eieiieie

fyena said...

kat johor pun panas juak...tapi mlm td pande ujan indah.....ok la...x dalah panas glak kat ctok...mun x ka....maka baru kak mandi tpi mm x puas hati jak sbb msh panas n berpeluh2....

rasa mok brendam aik sejuk jak...

Ivy Metaga said...

auk mena ya, panas juak di sibu, nasib petang hari ahad last week hujan lebat dan juga pagi rabu tok, hujan awak2 pagi, rasa sejuk dah sikit....

Kelebar Malam said...

AmirFX,
jgn emo gilak...cobaaaaaaannnnnn...

HoneyBUZZin,
Kalo suma org berfikiran positif, rasanyer...tak ler teruk keadaan kita wat masa nih...sayo pon ilek2 kat umah jer...

Titil,
bak sabgar jak ngan cuaca tok...migren dh kurang..thankz for the tips...

dukunlintah,
yobih...sampei k mojave nya tok raon...heeeee....

Ms Tikot,
bila ari dh camtok, gelikmjuak rasa nok kuar rmh..dh rami member komlen sakit dada, sakit tekak n batuk2...

IsBOY'z,
Ktk diam area matang kah? hati2 jak mun g kedei lebih2 gik kat e-mart ya..risiko terkena H1N1 tok agak tinggi..

fyena,
rasanya cam suma tpt cuacanya agak panas...mbak ilek2 jak... Kitak keja d Johor kah?

Ivy, rindok ati mun ada ujan makei nyejuk keadaan tp d Kuching tok makin panas n jerebu makin jadi..

IsBoY'z ZeA said...

kmk d mtg jaya ya. yalah nyawa tok lemah glak. lg lah ada nemiak tok. kmk nang blum g pegi tpt gia koh. besanya laki mek jak kuar beli brg. ya pun kat everise jak.

atty's said...

pakai mask...