CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, August 11, 2009

Selsema babi...sampei bila?




Kmk nang rasa agak takut bila baca news ari tok yg jumlah urg mati krn selsema babi semakin meningkat. ari tok ajak dh 6 org mati dan menjadikan jumlah kematian meningkat kpd 38 org. Jd, sampei bila kerajaan dan rakyat kita sedar akan betapa seriusnya penyakit tok. sepatutnya semua agensi kerajaan dan swasta yg berkaitan mengambil tindakan proaktif bagi menangani wabak tok.

Daknya sepatutnya berada d barisan hadapan dlm melakukan pencegahan awal spt berada d tpt awam dgn mengadakan pemeriksaan rambang terhadap rakyat atau urg yg berada d tpt awam yg berkenaan. sediakan kaunter khas d shopping kompleks besar dan tpt yg biasanya dikunjungi moleh urg rami.

Jgn asyik terperok d pejabat jak atau hanya membuat kenyataan akhbar ttg bahaya penyakit tok. Masalah sik akan selesei jika kita hanya pandei bercakap jak. "Action speak louder than words".
Kempen ttg bahaya dan pencegahan selsema babi tok patut diadakan secara serius dan berfokus agar rakyat lebih memahami akan perkara ini. Jgn kempen pilihanraya jak sanggup ngabis berjuta-juta ringgit wang rakyat tp bila berkaitan dgn masalah kesihatan, mcm2 alasan diberi. Selsema babi tok tidak mengira bangsa samada org tersebut makan babi atau tidak. Yg penting di sini ialah barisan pertahanan hadapan perlu dilancarkan agar rakyat lebih peka akan situasi semasa dan keadaan yg berlaku sekarang. jgn sembunyi apa2 fakta atau maklumat ttg penyakit ini. jgn takut kehilangan pendapatan melalui pelancongan krn nyawa rakyat lebih penting. Jgn jd PRU12 berulang kembali krn kelemahan kepimpinan dan kurang peka akan kebajikan rakyat. Lupakan persengketaan politik yg tak sudah sehingga menjejaskan fokus terhadap kebajikan rakyat.

14 comments:

.::Hani in D Major::. said...

encik kelebar..voleyh kmk merik suggestion? kt bunoh jak bab* owh??? hehehehe

SEN said...

mena bah..sik da yang bersungguh2 mok mengurangkan penyakit tok bah..plg2 punsidak berik la mask percuma rah area2 yang kritikal..ntah la sidak mala jak madah statistik rah tibi tp sik berusaha mok mngurangkan statistik ya..

Kelebar Malam said...

Hni,
heeeee...ndak lah kmk berani...ujong2 mogok lapar dak "zaza" a.k.a. "babe" lak...heee...

sen,
nya lah ya ko...mun bala daknya mati kenak selsema babi baruknya tauk...

dukunlintah plk said...

kerajaan nang x serius langsong dgn wabak selesema babi tok.. info yg ku dpt dr sumber2 yg dipercayai masa ku di kl minggu lps madah sidak medical board dah awal2 merik amaran di masa awal penularan penyakit tok supaya jgn nerimak belon dari negara yg terlibat.. tapi politician x maok sbb takut industri perlancongan terjejas.. so nektok apa dah jadi.. n benar kata ko.. kempen pilihanraya lebih hebat dr kempen nyelamat nyawa rakyat.. bah malas mok komen pnjg2 eh.. (sak jak dah panjang ehehe)..

AmirFX said...

kmk pun cadangan sama juak ngn Hani in D Major ya... Bunuh semua babi kedak time selesema burung ria.. Mun dpt kandang ya tukar terus jadi projek lain... Projek ikan kelik ka, lintah darat ka... Ada juak asel...

Kelebar Malam said...

dukunlintah,
kmk setuju dgn ktk..dak medic nang dh beri amaran awal tp ada dikalangan daknya yg takut kantau sik masok ya lah penyebab penyakit tok makin merebak..mudahan jak dak anak bini daknya yg kenak sakit tok..baruknya tauk...

amirFX,
nang ada molah projek lintah darat.. heeee......

dukunlintah plk said...

apa lintah-lintah.. sensitip oii.. erkkkkk.. ahahaha

Kelebar Malam said...

dukunlintah,
heee...jgnlah mare...nanti cepat tua...mek org guro2 jak bah...heee...

madey9600 said...

selsema babi akan wujud sehingga smua babi x dihidapi selsema lagik..so babi yg demam mstila makey topeng utk mengelakkan penyebaran..haha

iZz♥h said...

hoh~
mena ya..
takut wak ehh..
univ mek ttp 2mgu..
and 2mgu just stay ctok..
xpt mok balit T______________T

psl vaksin mhl lak aah?
isk~

k topeng suma :)

Ivy Metaga said...

hurmm..ya lah kan, makin bnyk mangsa yg kena

amat lah digalakkan setiap org yg kuar rumah pake mask, tapi ya lah masih ramai yg sik mok ambik langkah2 berjaga2 sendiri

kmk jarang juak mok pake mask ya mun kuar dari rumah hehe...,kelak mek ketok kepala sendiri sb degil hahaha

Kelebar Malam said...

madey9600,
madey..madey..ada-ada jak kitak ya..heee..

iZzah,
mudah2an kita dilindungi Allah dari segala keburukkan...amin...

ivy,
jgn plentei dgn penyakit tok..kmk arap ktk jaga kesihatan diri dgn baik..k..

Bunny Valencia said...

Hehehe klakar mek ngenang part selsema ngotngot tok. Bukan klakar apa, in a cynical way it shows us the truth about whether SOMEONE really cares about their people's well being.

Munoh segala babes sik kan nyetop selsema tok sebab nya menular di kalangan mensia, bukan direct dari babes.. mun dakya bgs kta munuh smua org jak :D XD Boh manas, mek guro jak.

Mun mghrp org mok mengawal keadaan kedak tok sampe bila juak nak. Sidak ya bila diri dah sakit baru nok gago. Nangga jak kelak.

Yg penting bila kita dah tauk sstengah org atas atas ya dah sik lalek, its time for Plan B: individual survival skill. P ibohla sampe demam sikit alu takut, demam sikit alu takut.

Read articles from the most affected countries, keep yourself up to date. Practice basic hygiene, wear face masks.

Arif said...

Salaam and hi,

PRACTICING good personal hygiene is the best way to control the potential spread of variant AH1N1 influenza - also known as swine flu.

Regards.