CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, April 1, 2009

Terkejut..????

Aku rasa isu tok dah selalu gilak aku sentuh dlm blog tok. Mungkin ada mdh perkara tok dh basik tp selagi mbiak kita sik dpt di atur jd manusia yg berguna, selagi ya lah aku akan memaparkan isu-isu remaja berolah. Coba ktk org baca petikan akhbar yg aku ambik dari utusan online tek, coba hayati, di siney silap kita sebagai urg dewasa, guru, mak bapak, dan pemimpin...


Pengarah Pelajaran Sarawak terkejut laporan jenayah pelajar
01/04/2009 3:17pm

SIBU 1 April - Jabatan Pelajaran Sarawak terkejut dengan laporan polis semalam berhubung peningkatan kes jenayah di kalangan pelajar di negeri ini.

Pengarahnya Dr Julaihi Bujang berkata pihaknya akan mendapatkan butiran terperinci mengenai laporan itu daripada pihak polis.

“Saya kena check betul-betul perkara ini. Saya sendiri belum dimaklumkan,” katanya kepada pemberita yang menunjukkan laporan akhbar bersabit perkara itu kepadanya.

“Isu jenayah dan kes disiplin merupakan dua perkara yang berbeza. Pihak sekolah, pegawai dan jabatan pelajaran menangani disiplin pelajar sementara kes jenayah di kalangan pelajar dikendalikan oleh pihak polis,” tambahnya. - Bernama



Jd, apa komen anda..? Aku..??? ngeredak jak asa ati tok.

WAHAI PEMIMPIN-PEMIMPIN PARTI PEMERINTAH DAN PEMBANGKANG. LEKA KITAK URG GAGO BEREBUT KUASA..SIKKAH KTK URG SEDAR NEMBIAK KITA KINEK TOK SEMAKIN ANYUT? ADAKAH KTK URG SEDAR OR JUST MAIN TUTUP MATA JAK? APA DAH DIPOLAH KITAK PAKEI NGATUR MORAL DAN DISIPLIN MBIAK KITA..PLKN? OR MOLAH PERTANDINGAN SHUFFLE????? ASTARFIRULLAH..APA DH JADI..BUDAYA BARAT DIAGONG-AGONGKAN...

11 comments:

Shitsurei shimashita said...

mo ja buat sistem dulu time kita sekolah..skrg ni manaj dan byk sgt sekatan yg menyusahkan penekanan disiplin. tp kalo dah akhir zaman ginilah..

Si Penconteng said...

Iyalah tek...miak nektok nait palak. Sekda nak hormat urang tua, cikgu sidak, etc. Apatek rasa dirik cool. Rasa dirik hebat. Makbapak mok main peranan juak...gus suroh sidak makbapak jak masok PLKN skali. Ekeke. Ehem. Guro jak.

Ivy Metaga said...

hmmm..mmg budak2 sekarang tak macam dulu2 dah..skrg semua serba serbi advance..

Kelebar Malam said...

shitsurei,
betul tu, terlalu byk red tape dan taboo yg dikenakan trhdp pihak sekolah..arap2 lmbat lagi akhir zaman...

si penconteng,
camney jak lah rupa dak mak bapak masuk plkn...lawak juak bunyinya..

ivy,
hrp2lah budak2 zaman sekarang dpt dibentuk jd insan kamil..kalu tak, hancurlah masa depan negara kita..

Khairul Antasha said...

isu nemiak tok nang sikkan abis selagi nemiak & mak bapak sik main peranan. sigek jak mek ingga ngan nemiak nektok, sidak sik dpt d tegur..rasa dirik hebat gilak!!..uweekksss..hal2 disiplin tok nang sik duli daknya..yg daknya tauk nak molah kes jak d sekolah & luar sekolah..nak madah mak bapak sik ngajar, kmk asa dah terlebih ajar..(aduh2...pnjg dh kmk ngerepak tok aih..ampun tuan blog..)hehe

Felicia F. Ramzi said...

I have one student in my class..memangggg noty tahap gabs. But no actions can be taken against him. Because why? His parents especially his mother supports him by accusing teachers causing harm to her child. ayat mak nya "apa kuasa cikgu dan apa undang2 yang mengatakan guru boleh maluk pelajar?"
which eventually; successfully changed miak ya jadi antu segala antu..

Kelebar Malam said...

khairul,
ya lah kmk selalu mikir, apa kah dosa kita sampei mbiak kinek tok berolah kedak ya gilak..

felicia, bersabar jak lah. ooo..ktk cikgu..well, akan sampei masanya kelak langit ya akan turun menyembah bumi..percayalah..loser's win..

dukunlintah plk said...

tok cadangan kpd cikgu-cikgu (ney tauk cdak geng cikgu felicia maca)..

tok hukuman masa ku di sekolah dolok.. sekda cikgu main rotan.. simple jak hukuman nya.. sapa nembiak sik nengar kata ya di berik pakei helmet (helmet burok kwnku), pasya mbak penyapu dan berdiri di tepi pintu/ luar kelas.. mun dah berolah, malas belajar bagus awal2 training jd pak guard nak.. dah wujud hukuman ya alu sik berani nembiak mok berolah.. keder muka ditanggar nembiak rempuan oii.. haha..

boleh pakei sik??

Kelebar Malam said...

dukunlintah,
kah..kah..kah..lawak..lawak..
menar juak, boleh di coba, ney tauk berkesan.. teringat waktu gik sekolah marek semasa g kemping pengakap. semua ahli patrol aku kenak hukum makei periuk sbg helmet dan kuali di engkah kat belakang macam ninja turtle..

kandot65 said...

Salam. Isu disiplin miak sik akan abis sampei bila2 pok.Banyak faktor yg mempengaruhi masalah ya berlaku. Semua pihak harus memainkan peranan bukan hanya sidak cgu ajak. Falsafah Pendidikan negara kita bukan main bagus tapi dah ukuran cemerlang miak, masyarakat nangga apa?... Result exam kan.Di sekolah pendidikan akhlak dan moral diajar juak,malah dlm setiap subjek diselit pendidikan nilai,tapi sik cukup juak kerana faktor luaran lagik lah kuat mempengaruhi bala miak. Ujung minggu pegi jak ke shpg Comp., rami miak melepak di sia terutama di segitiga emas dan waterfront.Pengisian berfaedah utk miak sik ada pd ujung minggu. Pernah juak nanyak apa dipola h kitak miak disia. Apa jwb sidaknya. Saja.. utk mghabis masa dan jumpa kwn2. Bagi sidaknya sekolah hanyalah "Rutin Harian" yang perlu dilengkapkan dlm idup sidaknya masa tok.Dolok lain, kinek tok lain. Apa jak cgu polah demi kebaikan anak murid, emak bapak ok. Mun kinek tok jgn nak nyokong, nyerang cgu gik ada. Waktu ari sekolah pegi raun2, jgn heran mun ada miak mukak sekolah swasta dirik mpun(ponteng). Panjang kerepak I tuk pok...

Kelebar Malam said...

kandot65,
nang sik dpt dinafikan nang miak kinek tok dah berubah, tanggapan maka bapak dgn dak cikgu pun dah berubah. apa yg dpt kita polah ialah muhasabah diri dan cari penyelesaian yg dpt diterima umum.

kepada pemerintah, kembalikan kuasa kpd guru utk mendisiplinkan murid serta berik perlindungan dari segi undang-undang kpd guru agar daknya dpt membuat perubahan yang sesuai yg mana selaras dgn peraturan dan undang2 negara.

kepada mak bapak, hormatilah guru sebagaiman mak bapak kita menghormati daknya marek. jgn kita merendah2kan martabat guru krn tanpa guru, maka sikda lah jurutera, doktor, menteri dan apa jak. tanpa guru, kita pasti akan kerugian. jgn kita menghina dan mencabar kesabaran guru dgn membesar-besarkan atau sengaja mencari kesalahan daknya kerana jika semua guru di malaysia tok bersikap tutup mata or makan gaji buta, maka anak-nak kita juak yg aklan merana..