CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 6, 2009

Keris dan Silat


Baru-baru tok ada sorang kawan lamak dtg jumpa aku di opis waktu lunch break. pas ya g makan kat Dayang Corner. Byk juak perkara yg disembang. Antara topik yg menarik perhatian aku ialah ttg keris melayu. kononnya kata kawan aku tek, pembikinan keris melayu waktu marek penuh dgn upacara mistik spt mentera dan juga menggunakan pelbagai jenis besi tertentu dan utk tujuan tertentu. ada keris yg mesti di tangas dgn kemenyan dan dimandik dgn limo nipis setiap malam jemat dan ada pula sik perlu.

Oleh krn aku tok sik penauk ttg hal tok, so aku ngamin jaklah cerita nya tek. katanya, keluarganya ada keris pusaka yg agak rumit dijaga kawan aku sendirik sik sanggup nok jaga and semua adik beradik nya decided nok merik keris ya dgn urang lain. Aku pun heran cos sayang juak keris pusaka yg mistik kedak ya nok di berik dgn urg sedangkan nenek datok nya marek susah payah molah keris kedak ya. katanya, urg ninggal bapaknya mesan, mun sik sanggup jaga keris ya, bagus gik diberik dgn urg lain. Aku pun jokingly madah agar keris ya diberik dgn aku. To my surprise..tok lah tujuannya ngagak aku cos nya tauk aku nang interested dgn brg kedak ya. macam sik cayak jak kata aku tek. Lalu benar2 nya madah yg nya sik berbulak and tengahari esok nya akan nyerah keris ya dgn aku. Aku pun takut cos aku tok bukanlah jenis yg terlalu percayak dgn ritual jaga keris ya tek. aku takut aku sik terberik mandi or ngasap keris ya...silap ari bulan, aku yg ngereco klk. Kawan aku pun tetak and nya madah, jgn susah ati cos bila keris ya dah bertukar tangan dgn cara ikhlas, pemilik baru ya dpt buang amalan penjagaan keris ya melalui perantara yg akan di intoducenya dgn aku esok. Aku masih gik sik cayak and nya madah..just tunggu jak esok.

Well kawan-kawan, esok is my "big day".

Lepas cerita keris tek, nya pun bercerita ttg silat. Nya rasa sedih cos silat kinek tok sik berapa angkat macam seni mempertahan diri yg lain., Sbg contoh, urg melayu lebih suka belajar nok lain seperti taekwondo. Mun ditanggar nembiak yg belajaar taekwondo kat satok ya, majoriti mbiak melayu. Bila nya nanyak berapa yuran bulanan, dak nembiak taekwondo madah RM40 sebulan.
Lalu nya madah, mun nok belajar silat, iboh nok€ madah bayar RM40, yuran RM5 pun sik mok nok bayar. so, nya nanyak ngan aku ttg di manakah kelemahan silat sehingga urg sik berminat nok belajar. Aku pun sik berani komen cos aku sik lah tauk gilak ttg hal tok. aku madah, aku akan coba molah research ttg tok and mungkin aku akan nulis ttg hal tok dlm blog aku kelak. kawan aku pun mintak tulong dgn aku supaya nyampei perkara tok dgn cdak yg berpengaruh since uncle aku kerja dgn YB. Sekali gik, aku ngamin jak katanya..jgn nok sik ngecik ati urg. Aku tok sik berapa arap gilak dgn uncle aku ya cos nya ya agak penakut nok madah apa-apa dgn bos nya.

Aku arap, kerepak aku ya sik lah nyakit ati sapa-sapa krn aku ingin berkongsi luahan hati sorang penggiat seni silat tempatan yg aku rasa perlu di tulong agar warisan kita sik akan ilang camya jak.

9 comments:

Si Penconteng said...

Penah mek nengar hal keris mistik tok. Pi takut juak mun keris ya makan tuan nya. Hati-hati jak kitak.

Kelebar Malam said...

si penconteng,
insyaallah, kmk akan berhati-hati. berdebar juak bila kwn mek madah ny akan ngembak geng yg dpt neutralize mistik keris ya...semalam-malam kmk ngitok hal tok. mudahan jak semuanya mujor joros jak..thanks for your concern..

Ivy Metaga said...

ooooo...kenak kwn ktk ya sik mau jaga keris ya oooo..

Ms Tikot's said...

Haha... dolok kmk blaja taekwondo kat satok ya. Instructor nya bait koh.. Byk juak miak kecik blaja taekwondo kat sia.

Su iJamm said...

Mun ekot pandangan kmk lah, silat tok kurang glamor compare ngan nk lain sbb urg knek tok lebih promosi silat olahraga berbanding pencak.

cempaka said...

waktu di pdg hoki ria, kmk nangga cdak kumpulan lain studentnya penuh disiplin, pergerakan cdaknya pun tegap ajak, tapi kumpulan silat tok ada kureng sikit, ya nyuroh org x pdg gilak kali...
arap maaflah.. tapi tok nak di tangga kmk lah...

Kelebar Malam said...

ivy,
sik lah mek tauk juak. jauh juak keris ya berjalan. Tghari tek adik kwn mek dtg dari johor ngembak keris ya dan nyerah ngan kmk tek. gik dlm bungkus, belum di buka. nuggu pulang k rumah.

ms tikot's,
wah..sik lh dpt di kaco..silap ari bulan, siap kenak terajang lak..heeee...

su ijam,
sik lah tauk juak. mungkin ya salah satu faktor nya..

cempaka, memang ada kebenarannya. rami komen sik bagus yg kmk dengar ttg disiplin mbiak silat especially bila molah persembahan d tpt awam. arap2 dak guru dan jurulatih silat ambil perhatian ttg hal ya.. mun kita nok negur, silap ari bulan kembang biji mata kelak..heeeee.....sik ku berani...

eMBuN_mALaM said...

hmmmm... keris ngn silat suma ya lambang kemelayuan org melayu... segala mistik xmistik ya... tepuk dada tanyak lah selera... tpulang mok pcaya atau x bah...

Kelebar Malam said...

embun,
kmk setuju ngan kitak. terpulang dgn individu ya pun samada nok cayak or sik.