CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, April 19, 2009

Penyakit berjangkit...

Waktu gik sekolah marek mungkin kita pernah ngekot mana2 aktiviti pakaian seragam. Antara aktiviti yg besa dipolah ialah aktiviti permainan samada sukan, kreativiti atau ketahanan fizikal. waktu aku masih sekolah marek, aku aktif dlm scouting. suk juak ngekot aktiviti pengakap tok kos kita belajar macam2 spt kawad kaki, ikatan, masakan, kemahiran rimba, sejarah pengakap dan byk lagi.

Bila ngekot perkhemahan, ada lah dak senior molah game dan yg palin aku suka ialah permainan penyakit berjangkit. Mula2 senior akan molah aksi urg sakit spt sakit gatal or gila melompat..then nya akan nyapei mangsanya dikalangan mek org dan sapa kenak capei mesti molah penyakit baru. rindok juak nanggar olah dak nya.

baru2 tok pusak aku kenak penyakit berjangkit. Bukan penyakit yg pernah dimain waktu berpengakap marek tapi nang sakit berjangkit menar2. Aku ada 7 ikok pusak. Pusak paling senior aku ya ada 3 ikok anak yg baruk berusia 3 bulan. Ari minggu lepas, sikok anaknya mati. Sedih nar rasa ati aku cos pusak ya spesel dikit kos bulunya putih and matanya lain2 kaler. Sebelah rona biru and sebelah rona ijo (maknya rona biru and kunin). 2 days later abgnya mati.. bulu rona kelabu. Aku pun bingung and terus ngembak dak lain g klinik. Berapi juak kos perubatan daknya. Aku kira bila dah ke klinik tek setel kes pusak ku mati but ari marek sikok gik adik beradik pusak kecik ya mati. Bengang palak aku. Nok madah termakan racun, sikda juak bahan2 beracun mengarei. Ari tok tek pegi agik aku ke klinik haiwan and nanyak kenak pusak aku mati. Doktor ya pun sik tauk kos waktu nya ngecheck ria, sikda juak tanda2 penyakit berbahaya or kandungan bahan toksik dlm badan pusak aku.

Bertambah bingung aku cos pusak aku tinggal 4 ikok gik. Waktu tok semuanya ku kandang dlm rumah jak. Kiak-kiak kaong jak daknya nok kuar rumah tp aku sik mok lepas daknya. mun nok kemeh berak, dah ada tempat disediakan. Bukannya apa, takut ada sesuatu di luar ya yg mungkin jadi penyebab kematian misteri pusak aku. ney tauk ada hantu kah or kenak polong kah or kenak limpasan kah or kenak perbuatan orang kah ......wakakakakaaa....aku pun sik tauk...

Mun kitak org ada pusak kacak2 macam pusak persian kah or jenis garfield kah...berik jak ngan aku asalkan free...heeeee.......

6 comments:

Si Penconteng said...

Aie...sian eh pusak kitak ya. Pi nak, mek ada baca buk pusak eh...pusak bermata odd colours tok nang salunya sik idup lamak & senang nak berpenyakit.

Ivy Metaga said...

ooo..duhal ktk aktif juak dalam pengakap ooo..kmk dolok pun aktif juak, nang best nah ohh, paling kmk suka aktiviti camping dalam hutan hehe, best aihhh..masak2, buat camp ya, macam2 games,
oh tedah kesian juak pusak2 ktk ya ohh
kmk pun suka pusak eh, hampir semua family kmk nang minat kch smpi mcm layan pusak ya kedak baby jak hehe...
tapi mun mbak sidak ya ke klinik..kalah harga ubat2 kita yg manusia tok hehe..tapi demi syg tek nak...
paling kmk sedey pernah pusak kmk d racun org, ada juak yg pernah di langgar di depan mata, nanges tgk..huhu..

Kelebar Malam said...

si penconteng,
nya lah ya..gik sedih ati kamek ngenang especially waktu merik daknya makan. Time makan ya lah daknya terlompat-lompat..tergesel-gesel kat kaki..eeee...sedihnya...

ivy,
ktk ahli pengakap juak ooo...gik ingat persetiaan pengakap tek? heeee... nang best ngekot pengakap tok especially mun cikgunya aktif dan sporting.. kamek gik ingat nama cikgu pengakap kmk marek..cikgu wan namanya..last skali kmk dgr nya ngajar d batu kawa tp dh pindah, sik tauk gik cney nya ngajar nek towk..nang best gila cikgu ya..
bila kita dah suka melihara binatang kesayangan tok, kadang2 sik terasa juak layanan kita agak spesel..makannya maok bagus, sakit demamnya g klinik, and kadang2 mun g cney2 pun d embak. mun d tinggal kedirik d rumah lak takut nya kenak curi urg or kelaparan...pasal ubat dak pusak tok nang mahal..tp ney lah gaya, dah suka, betul tak...???heeee...

khairul onggon said...

Penyakit berjangkit besalah nembiak mun dolok2 time sekolah ber'remei' ngan tanah bermain ujan, main parit apa suma dilantak ajak hehehehe.. coba dah besa polah gia, mok badan tumboh bintit2 merah sebab dah makin alergik hehehehe...

™سوفي said...

Syukur lah kamek sik pernah kenak penyakit berjangkit ya. hehehe. Tapi masa sekolah dolok ada permainan 'penyakit berjangkit', nya lebih kurang permainan 'radio berkarat' ya. Jenaka na.


kirim salam orang umah ktk k

Kelebar Malam said...

Khairul Onggon,
nang menar kata kitak, mbiak jeman marek sukati jak beremer dlm parik kah dalam lumpur kah..semua nya ok jak tp mbiak kinek tok, dikit jak berujan dah demam..

Srisufi,
rugi ktk sik main penyakit berjangkit, suk gila bila dah kenak tp sebelum kenak ya, nang berusaha sik jadi mangsa..hehehe... mem kmk kirim salam balit..nya antara yg suka baca entri dlm blog ktk..