CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, April 6, 2009

pelik tapi benar...















Aku tok bukannya terlalu percayak dgn benda2 mistik cos setiap kejadian ya adalah ketentuan ilahi. so, tghari tek aku nerima keris nok dijanji oleh kawan ku marek. jauh juak keris ya terbang, dari johor cos kawan aku tok urg johor. lepas adiknya nyerah keris ya ngan aku (berbungkus dlm kain ijo), kmk org g makan and bercerita lah ttg benda2 mistik tok sambil aku menyiasat kenak daknya beriya-iya nok nyerah keris ya ngan aku..panjang ceritanya..dipendekkan cerita, semua adik-beradiknya setuju nyerah ngan aku cos aku tok suka ngumpul brg2 antik dan daknya pun nang dh lama ngelala ngan aku. loyar punya loyar, aku pun peksa balit kerja cos jam dh kul 2pm. pesan adiknya, jaga keris ya bait-bait krn mungkin ada sesuatu yg kita sik tauk. aku pun madah yg aku tok sik pandei nok jaga keris ya macam keluarga daknya and adiknya merik sehelai kertas yg bertulis ayat2 Al Quran pakei aku ngurus keris ya. selain ya ada petua pakei aku mersi keris ya agar sik perlu ditangas dan dimandi. Yg aku heran, bila aku nerima kertas ya, adiknya pun bersalam dgn aku dan serta merta tangan aku rasa mcm kenak karan. terkejut nar aku. kawan aku ngan adiknya senyum jak cos ya tanda barang ya dh berpindah tangan. pesan adiknya agar aku jgn sekali nangas or mandi keris ya dgn limo nipis. dan ada sigek pantang gik..katanya keris ya sik boleh dijual..mun sik guna berik jak ngan urg yg faham ttg keris.

Bila aku pulang ke rumah, baru lah aku buka bungkusan ya tek dan sekali gik aku terkejut besar. keris ya tang serupa jak dgn keris yg aku dpt dari Labuan pada tahun 2003. coba kitak urg nanggar gambar2 yg telah aku upload, keris nok kecik belah kerek ya adalah keris lamak yg aku dpt d Labuan tahun 2003 dan di sebelahnya (nok besar) adalah keris bapak kawan aku dari Johor. mun di tanggar dari seni buatannya, motif corak, jenis besi serta dgn sarongnya nang sama sekali. kmk duak laki bini nang terkejut. what a coincidence. dlm byk2 urg di malaysia tok, dlm jarak yg sangat jauh, dua keris yg seakan-akan sama ada di tangan aku kinek tok. alu lah aku nunggah kawan aku ke rumah and nya pun terkejut. lom lamak pas ya bapak aku pun dtg and nya pun terkejut. katanya duak, keris besar ya laki dan nok kecik ya bini. kononnya, pembuat keris yg mahir akan molah sepasang keris laki bini dan di anta ke tempat yg berasingan. mun sapa-sapa berezeki, keris ya akan bersatu semula sik ngira di siney dan bila.
mun gik dgr cerita urg aku tok sik mudah nok cayak tp perkara tok berlaku dgn aku. sik tentu nyawa aku di polahnya.

aku nang sik tauk apakah tindakan aku selepas tok. nok merik dgn urg sayang cos bukan mudah nok dpt keris dgn cara yg luar biasa tok. mun aku pun yg milih kedua-dua keris ya sik juak aku eran, tp kedua-dua keris ya datang dari dua negeri yg berbeza dan dimiliki oleh urg yg berbeza.

sik ,lah aku tauk gik. takut pun ada..rasa excited pun ada..aku arap sikda yg pelik2 berlaku, mun sik serah jak lah keris ya dgn dak muzeum sarawak. mun ada geng-geng di luar ya tauk ttg benda2 kedak tok, tulong2lah berik info ngan kamek. bila aku madah aku mungkin nok nyerah keris ya dgn dak muzeum, bego bini aku cos nya tauk aku nang suka ngumpul barang2 lamak seperti batu cincin, keris, pedang dan duit lamak sejak aku gik bujang marek.

well, apa-apa pun aku arap apa yg berlaku ari tok mungkin ada hikmah disebaliknya.

16 comments:

Felicia F. Ramzi said...

kamek kureng arif dengan benda2 mcm tok..plus kmk tok semangat sik kuat gilak..nak merik nasihat pun sikpat, sebab sikda ilmu tang ya...

Kelebar Malam said...

felicia,
haha..samalah kita tok..

Ivy Metaga said...

ohhh..aihhh..macam cerita dalam misteri nusantara jak hehe...interesting ooo..erm.kmk pun sik juak arif hal2 macm tok..harap suma ok dan ktk akan dapat info2 dari mrk2 yg arif..

Shitsurei shimashita said...

berapa lekuk keris tu? nampak mcm baru ja atau mgkn dijaga rapi.
keris kna tgk mana asalnya, bahan2nya dan sapa pemegang sebelumnya.

Kelebar Malam said...

ivy,
eeee...seraaaammm...takut jd mcm misteri nusantara...

shitsurei,
ada 5 lok dan nang dijaga dgn rapi. pemiliknya dah meninggal. di buat dari besi waja, besi kuning, tembaga dan sedikit emas. keris tu ada bau wangi semacam jak... seram juak rasanya..

Si Penconteng said...

Yah, brani juak kitak o. Mun kamek tek, dari awal sik bani nak ngintu keris ya.

kirana said...

Kmk tauk org yg pandei hal ehwal keris dan camnei nok ngidup keris ya. Kmk tnya org ya dolok.

Kmk ada juak keris tapi keris pewter jak.. nok rega RM15.00 meli di KL. Ya pun kenak tipu tokeh ya. Dtg di pasar seni KL ada jual keris yg sama, rega RM10.00 jak. Wakakakaka..... Lahabau nar juak....

AmirFX said...

Yohh.. Nang mistik... Buleh masuk Misteri Nusantara.....

Evan Jaelani said...

bagus juga kerisnya hehehehe..

kandot65 said...

Salam. Keris pun pandei carik tuannya. Jgn jak makan tuan sudah.... Untung U dpt keris cam ya. Orang pandei keris tauk asal keris dan berapa jenis besi k molahnya. Kedak ya cara org molah keris ya. Dunia mistik atas kehendakNya juak. Jaga keris ya elok2, ada lah hikmah dan sbb kenak sidak milih U. Ada petunjuknya untuk sidak myerahkannya dgn U. I baruk perasan juak dgn hobi U yg sama dgn I, suka brg lamak(antik). Byk juak dah cincin dan batu cincin disimpan.Duit lamak tmasuk siling lamak pun ada dlm simpanan.Keris pun ada dan menariknya kata org tua ia dipolah dipicit makei jari ajak utk mbtk lekuknya.

dukunlintah plk said...

bah.. kontek misteri nusantara nun (website tv3).. dr sia ngkali dpt kontek sidak lain nok tauk hal keris-meris tok.. kakya alu lah glem dpt kuar tv juak nak hihi..

fahmi latiff said...

Kelebar Malam
salam kenal... wahhh cantik keris tu.. :) besi yg terbaik gabungan besi ... jaga elok2 tak semua orang dapat... :)

Kelebar Malam said...

si penconteng,
nok mdh berani sik juak..nok mdh takut pun sik juak..tp kmk rasa cam ada something jak dgn keris ya. mungkin satu ari klk akan berguna..mungkin pakei perhiasan anak2 kmk kawen kelak..kaliiii.....

kirana,
hua..hua..hua..kmk pun pernah kenak tipu d petaling street..meli keris pewter kecik rm18 tp bila g pasar seni, reganya hanya rm10..pui...percoma kenak tipu.... wakakaka....

amirfx,
sik lah sampei ke tahap masok tv bos..tp boleh lah tahan cerita disebalik tabirnya...heeee....

evan jaelani,
salam persahabatan..best lah juak, cos cara nya dtg agak pelik...

kandot65,
baguslah mun camya..bolehlah kita bertukar-tukar pandangan ttg koleksi kita. kmk pun mengharapkan rezeki yg d berik Allah ta'ala tok memberi manfaat kpd kmk.. insyaallah, kmk akan jaga keris ya dgn baik..malam tadik ada lah kmk kenak agak urg dlm mimpi..pjg ceritanya..eeee...serammm....

dukunlintah,
mok lah ngecheck website ya kelak. mun nok kuar tv tok..sik lah dpt cos takut kenak coba urg..dah lh kita tok sik penauk..ujung2 pandei terbalit bigi mata mek lak...eee...takut...

Kelebar Malam said...

fahmi latiff,
salam persahabatan..memang seronok dpt keris tu, lebih-lebih lagi bila dua keris yg saya sama asal-usulnya dpt bersatu semula walaupun terpisah oleh lautan China Selatan..tq..

erolnukman said...

apa2hal simpan benar dolok keris ya..mun dpt insuran kan terus.ney tauk ada papa hal..tp kita sik mintak lah..

Kelebar Malam said...

erolnukman,
ya lah ko..dh d simpan d tpt rahsia..kmk takut ada perkara yg sik diingini berlaku juak....syuh..syuh..syuh..mjinta jauh dr bala...