CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, March 3, 2009

blog biadap dan lucah..n mcm2 gik..

Aku tok bukannya perfect gilak tp bila aku terjumpa blog yg sik berapa bagus, tempa juak rasa. aku tok suka baca tulisan bloggers kita lebih-lebih lagi mun dari sarawak. apa yg aku sik suka ialah cara kita menyampaikan luahan perasaan kita yang berkaitan dengan benci. walau benci ney pun kita dgn urg lain, jgnlah kita menggunakan perkatan kesat atau lucah krn ia mencerminkan maruah bangsa kita. apa pandangan urg terhadap urg sarawak mun kita suka nyumpah atau makei perkataan kotor utk menyatakan sesuatu dgn pengunjung dari luar khasnya dari semenanjung. contohnya dengan menggelar urg semenanjung dgn gelaran tertentu or madah nok pelik-pelik ngan daknya. aku sik mok nok merik contoh perkataan sik bagus ya cos terlalu nyakit ati.

pas ya aku agak terkejut bila aku nanggar salah seorang follower member blogger kita tok menggunakan username yg agak seksis bila aku mukak blognya, terkejut berok aku nanggar. seranto-ranto gambar org telanjang dan molah kerja nok sik senunoh. yg paling memilukkan ati ialah mbiak tok aku rasa mbiak sarawak (barangkali) cos cara penulisannya menggunakan bahasa melayu sarawak yg betul. bayangkan mun urg belah nun nanggar blog ya, apa jak dipikir daknya ttg kita belah tok. yg paling aku takut, mun ada anak-anak adik kakak rakan bloggers kita tertekan blog mbiak tok..ndaklah molah kerja.. coba lah kita waras dikit, mun nok molah keja kedak ya, sik perlulah kita nok nyiarkan benda-benda nok sik senunoh ya dlm blog cos boleh mencemarkan nama baik semua bloggers. kita sik mok dak kerajaan melabel kita sbg racun. jgn krn nila setitik rosak susu sebelangga.

selain dari gambar-gambar lucah, perkataan-perkataan lucah serta penulisan berunsurkan erotik patut disekat dari ruangan blog. ada sigek blog yg aku baca nang sikda cerita lain, cerita nya nang nok coba urg stim jak.

aku minta semua rakan-rakan bloggers menghindar diri dari bloggers yg sik bermoral kedak ya cos aku percaya kita tok mempunyai intergriti dan maruah yg tinggi dan kita sik semurah urg gila kedak ya. sebagai bloggers, kita mempunyai peranan yg penting utk memberi maklumat yang tepat dan benar ttg apa juak perkara. mun ada maklumat yg menyeleweng khas nya mengenai isu-isu agama, perkauman atau politik, maka kita bertanggungjawab untuk membetulkannya.

sehubungan dgn tok juak, aku nok mintak ampun dan maaf dari kitak semua, mun ada tulisan dalam blog aku tok sik berapa dikenan ktk org. aku sik pernah berniat utk bulak sesiapa or menyakiti perasaan sapa-sapa. aku tok hanyalah insan biasa yg kadangkala sik terlepas dari molah mistake.

khas utk nana, aku mintak maaf byk2 jika ada antara isi posting aku lamak tok menyinggung perasaan kitak. aku berjanji akan lebih bertanggungjawab dlm molah future posting. yg aku sik dpt nok ngelak ialah ngereco ttg hal-ehwal politik kita cos aku nang minat bahagian ya. ngak nasib aku jak sikda sikpat jd menteri...wakaka..

sekali lagi kepada semua rakan bloggers, jagalah akauntabiliti serta intergriti kita sebagai bloggers.

last and not least, dear nana, aku mintak maaf dari atas palak hingga ke tapak kaki mun kamek tok nyakit ati kitak. minggu tok kita nok kawen. jgnlah masam-masam muka. sik kacak gambar kita duak lak. lelah jak aku ngimport kamera man sesat dari luar kuching pakei majlis kita....heeeee...

11 comments:

-SRISUFI- said...

hurrrmmm...susah juak zaman tok bah.perang saraf dah menular sampei ke hati.susah nak 'clorox' hati mun dah dicemar.

setuju ngan kelebar.Maruah kenyalang wajib dijaga.Bila kita benci seseorang jgn lupak kebaikkannya.


**selamat buat kelebar n Nana

erolnukman said...

susah nak nyekat masalah tok..apa2 pun tpulang ngan individu jak gik nak mnilai bagus buruknya..

nak nikah?oo...Selamat Pengantin Baru...

Si Penconteng said...

Mena ka? Aieee. Trok li hoh.
Umm...tentang sidak Semenanjung ya mek pun nektok sikmok nunggah 'gelaran' ngan sidak gik. Kita sik suka sidak nganok kita macam-macam, tapi kita mpun nunggah nama macam-macam k sidak. Lagikpun bukannya suma kedak ya nak.

oon said...

hye kelebar!

keji sungguh org itewww. apa link urg sik senonoh nak ngeso gamba2 telanj ya tek? (kenja juak mok mukak hehehe)

AmirFX said...

Selamat Penganten Baru!! Mun nemu gik blog kedak ya just ignore jak lah... Sekda d bayar pun kita nak ignore benda cemya.... Nway mmg ptt juak sidak molah sekatan bagi blog yg lucah o yang boleh molah Oon horny.... Oppsss... Sapa2 jak lah termasuk aku pun... Heheee...

ross said...

kita join blogger tok masing2 bak minat dikpun..ada pasal dirik, ada kedak dairy hariannya, ada hal isu semasa dan politik..jadi tempat nasihat dan ngerepak mcm 'mak' tok lah...macam2 ada..!!!
mun ktk minat hal politik, kmk nasihat kitak bait2 mun nak ngomen pa2 pasal ya..banyak dah cdak blogger yg kenak saman pasal isu fitnah tok..jadi bait2 lah kitak k..

Kelebar Malam said...

srisufi,
thankz....
sememangnya kebencian akan membawa kepada kemusnahan..

erolnukman,
nang susah cos kita dah mengamalkan dasar langit terbuka so pa-pa jak boleh jadi..
aok..hujung minggu tok..nebes juak rasa..heeee..

zatil,
nice pic..kamek pun camya juak..sik bagus berik gelaran nok sik bagus ngan urang lain..

oon,
nang ada..mok juak ko nok nangga (gersangpal.blogspot.com)..jgn kita kalah dgn godaan nafsu ...k..

AmirFX,
horny..???..!!!..wakakakaaa..jgn pok. susah idup lak. neway, thanks for the greeting..heee sik sabo nok nunggu ari minggu walaupun tgh nebes..heee..
mek arap kitak bukan dlm golongan urg nok camya..amin..

mak ross,
thanks for ur advice. adalah kmk baca paper ari tok ttg saman terhadap komen sorang blogger bernama "Mr Smith"..cam kenal jak dgn username ya..
kmk akan lebih berhati-hati..

erolnukman said...

hehehe...sikpa mbak ilek.aku dolok sihek jak paling aku nebes bnr2..saat2 nak akad nikah..gila,sik maok aku nanggar video aku masa akad ya..muka cuak!! hahahaha!!

Khairul Antasha said...

selamat menjadi pengantin buat kelebar malam & Nana..hehehe..

nang kata ktk ya..nang ada blog lucah2 ya?(kenja juak mok tauk..hehehe..)

Kelebar Malam said...

erolnukman,
makseh..aku rasa mok minta air penetap ati lok dari nenek aku..heeee....

khairul Antasha,
makseh juak ...
yah..adalah nya ngabas blog ya koh...eeee...jgn slalu gilak..kelak kenak pitan lak...wakakakaaa....

dukunlintah plk said...

selamat penganten baru ;)