CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, March 17, 2009

cerita hal kesihatan lok..

Entri kali tok aku nok ilek-ilek kit. dua tiga ari ya tek ada lah member aku bercerita ttg kesihatan. katanya tek, mun mok kulit bagus, minum pati prune and mun m ok mata kacak and sihat, minum pati beri. jadi terpakey juak lah aku dgn promo ya tek.

jd, marek, on d way pulang dari rumah mertua, singgah lah aku di sebuah pharmacy dekat ranto ya tek. lalu aku nanyak ttg pati prun dan pati beri. senyum jak salesgirl kat sia. katanya, lately rami urg meli pati prun ngan beri. aku pun nanyak kenak and nya pun madah nya pun sik tauk juak...(blurrrr aku...).

so, meli lah aku set pati prun ngan beri ya tek (jenama 'brands'). reganya sik lah mahal gilak loebih kurang rm 24 setiap set. bila aku pulang minum lah aku pati beri ya tek and my ehemm minum pati prun. emmm..sedap..rasa nok ku abis semua set ya..arum bulaknya, baruk mukak tudung pati ya tek terus terang mata dan licin kulit mek duak tek..konon cerita jak lah.

oh ya, sigek gik. kat pharmacy, ada glucose screening secara percuma pada sabtu tok (28.03.09) pukul 9-12 tghri. mun ada adik kakak kita di luar ya mok coba, boleh lah g matang jaya pharmacy (sebelah singapore chicken rice matang jaya).

11 comments:

Ms Tikot's said...

Nyaman kah benda ya? Ktk makan lok 2 igek benda ya, mun dah ada result nya klk, jgn lupak update ngan kmk org.Hehe.. Ni tauk kulit makin kac hor...

Ivy Metaga said...

oh bagus ya..minum jak banyak2 hihi..mek pun ada juak minum organic prune...makan sunsweet prune pun nyaman juak la la la..

Si Penconteng said...

Mek suka makan pati prune ya. Nang nyaman...lagikpun bagus juak k dik mpun.

Felicia F. Ramzi said...

benar kah nyaman? mun benar, kmk maok meli juak, dari dolok mala ngintey tapi sik kalak meli..maok kmk choba juak kelak...glucose screening? cholesterol screening sikda kah? kmk rasa cholesterol kmk tok tinggi koh

Kelebar Malam said...

ms tikot's,
emmm...naman...emmmm...sedappp....
tunggu jak dlm dus ke tiga minggu..baruk leh komen..heee....

ivy,
nya lah ya, mun di ekot ati, rasa nok di abis semua set pati buah prune and beri..mudahan jak ada perubahan dlm masa terdekat tok..

si penconteng,
kmk pun ngarap camya juak..camney dgn kulit ktk? ada apa-apa perubahan?

felicia,
nang menar nyaman..kmk nang belalak minum..
ttg cholesterol screening ya, sik lah tauk..tp glucose screening nang confirm..tp mun nanggar gambar ktk, sikda pun rupa byk chelesterol..heeee...

Felicia F. Ramzi said...

oh, cholesterol bukan k org gemok jak koh..kolestolol boleh accumulated mun byk makan seafood; tandanya mudah pening palak pas makan seafood..lemak lain, kolestolol lain..eheh.. maksih ngan info aaa

irbika said...

sik salah mencoba bah! sedap...!!!

Kelebar Malam said...

felicia,
heeee..kolestolol...wakakakaaa........
pandei..pandei... neway, seram kmk maca nok d padah kitak ya cos kmk nang suka makan seafood..

irbika,
betul..betul..betul..

farah.loren said...

hoho. cholesterol bukan segal badan besar or kecik. badan alus ngeledinn nang mudah juak kenak agak high cholesterol, diat apa di makan. seafood; udang,crabs, crayfish, lobster, oyster. smua nok mahal2 ya lah major source of cholesterol.

and orang laki mok jaga2 juak salu mkn seafood gia, GOUT !! aha

hal blood glucose, sama juak. depend lah apa di makan tak orang. mun dah family inheritance ya susah juak lah. nok nang dah ada lam badan. nunggu nak switch on jak gik.

apa2 pun, eat healthily.

err sak jak dikpun tok gemok buntuk. eheh!

farah.loren said...

oh aok. celery bagus k lower down cholesterol !

Kelebar Malam said...

farah,
thankz for the advice. peksa lah kmk kontrol diet kmk..seafood oh seafood..sedapnya makan ikan kerapu kukus canton, udang galah masak sos, ketam masak cili kerin, suntong tunok, kerang masak kicap kerin, emmmmmmmm..........