CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, March 13, 2009

sik puas ati..macam kita tok sikda apa-apa..

beberapa ari dolok, timbalan pm dah mengumumkan pekej ransangan ekonomi or mini budget. terkejut juak aku bila nanggar figure nya agak tinggi..60 billion ringgit.. terbayang dah muka-muka urg "tertentu" senyum lebar. ney ndaknya, kantau besar masok..

aku respek dgn tindakan kerajaan kita nok meransang aktiviti ekonomi kita agar pergerakkannya sik statik dan ada juak pakey nambah rezeki adik kakak kita yg sgt memerlukannya. tapi aku agak kecewa dgn jumlah peruntukkan yg diagihkan kepada negeri kita. imagine jak..dalam banyak-banyak duit 60 billion ya..hanya berapa percent jak diberik pakei projek pembangunan di sabah dan sarawak. nang nok mati leput. dah lamak dah kita di sitok nunggu pembangunan dari segi infrastruktur terutama sekali setanding dengan cdak di semenanjung. setiap kali aku nok pergi jauh makey jln darat, setiap kali ya lah aku bingung cos jeraya nya sik berapa bagus..lebih-lebih lagi mun selalu ujan, gerenti jaik jeraya oleh nya. mun kita nanggar jeraya di semenanjung nun, bukan main bagus gik highway daknya. compare dgn kita dcitok, pus semengat.. macam langit dan bumi.

aku tok bukannya nok ngasut sapa-sapa tp aku rasa bukan aku jak rasa macam tok bahkan wakil rakyat kita pun komplen. macam datuk seri tiong king sing madah..rakyat sarawak dah lama bersabar namun pembangunan nok dijanji oleh kerajaan belum juak dipolah.

aku nang kecewa benar-benar dgn keadaan tok. aku rasa macam negeri kita tok sik pernah memberik sumbangan apa-apa terhadap ekonomi negara tp kitak urg di sinun harus ingat, sabah dan sarawak dah berpuluh tahun nyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara melalui sumber minyak, gas cecair asli, balak dan banyak lagi. adakah tok masih gik sik mencukupi bagi kita mendapat share yg lebih besar dan adil utk pembangunan negeri kita?

aku cukup berbangga dgn wakil rakyat barisan nasional negeri sarawak dan sabah macam datuk seri tiong, datuk seri abdul ghapur, dan datuk bung mokhtar. cdaknya dgn lantang menyuarakan ketidakpuashati daknya ttg pengagihan mini budget.

kita di sabah dan sarawak khasnya sangat memerlukan kepesatan pembangunan infrastruktur seperti jeraya, prasarana, sekolah, hospital, pusat membeli belah, pusat rekreasi (theme park). nang benar kita ada beberapa shopping kompleks yg boleh tahan besarnya tp ya sik mencukupi. kita maok persaingan yg lebih banyak agar kita sebagai pengguna mempunyai banyak pilihan untuk membeli belah kerana perang harga dan diskaun pasti akan berlaku.

bila aku bercerita ttg "theme park", aku pun rasa heran. kenak sik ada benda kedak ya dipolah dcitok. adakah urg sarawak sik berduit nok berbelanja di theme park? aku rasa, kita dah pernah berbelanja beribu ringgit utk pergi ke semenanjung semata-mata nok enjoy pergi ke theme park. aku gik ingat waktu sunway lagoon gik mula-mula bukak marek, bukan main gik aku mujuk urg tua pergi holiday dsinun sak kamek adik beradik ada peluang ke sunway lagoon. aku rasa, mun sarawak ada theme park, melobor urg sarawak akan membanjiri tempat ya dan aku gerenti pertumbuhan ekonomi negeri sarawak akan meningkat cos duit negeri kita sik mengalir keluar dan lebih rami pelancong luar akan tertarik untuk dtg ke sarawak.

bila bercerita ttg shopping..nang di mata-mata aku SOGO, MAIDIN, JECKAL dan byk gik syurga membeli belah d sinun yg biasa kita singgah. mun sik cayak coba gi semenanjung waktu cuti sekolah..aku gerenti mun kitak urg melambong batu..nang gerenti kenak palak mbiak sarawak cos kita nang selalu dan rami gi sinun utk berbelanja or apa-apa je..

jadi kesimpulannya..aku arap pemimpin barisan nasional negeri sarawak lebih peka dan berani bersuara demi memperjuangkan keadilan pembangunan di negeri kita. jgn kita tok jadi pak aok jak. apa jak dipolah or diberik urang, kita nerimak jak bulat-bulat. kita perlu lebih aggressif dlm soal macam tok kos rakyat negeri sarawak sangat menghargai keberanian dan perjuangan kitak urang dlm membela nasib kamek urang dcitok. kepada kepimpinan kerajaan pusat, jgn pandang kita dgn sebelah mata jak. tanpa sokongan padu rakyat negeri sarawak dan sabah..jangan harap kitak urang dpt berkuasa.. dah lah pembahagian menteri or portfolio kabinet keraajaan pusat sik adil, tok bantuan pembangunan pun kedak ya juak. ingat..rakyat sarawak dah lama bersabar dan kesabaran ya ada hadnya serta tempohnya. jgn sampei nasi jd bubur dan terus basik..

salam....

14 comments:

irbika said...

hui, marah nampak!

farah.loren said...

benarr !! jangan jadi pak aok eh. byk dah serawak ngeluar isik bumi, tapi sik setimpal jak nak di oleh ...

heuahe. eh kamek tuka link blog lah. nok rah ktk tok lamak yaaaa.

Ms Tikot's said...

Benar kata ktk, kita org serawak tok memerlukan theme park. Byk tanah kat serawak tok boleh dipolah tempat menarik, cuma x ada org nak memajukannya jk. Di sitok ni ada tempat menarik pakei bergumpul & relax2 time weekend. Yang ada cuma tempat picnic jak. Ya pun cuma 2-3 igek jak.

Si Penconteng said...

Iyalah tek...kedak kita tok dianak-tirikan :(

Apai Ngelai said...

salam kelebarmalam,

Kmk cukup setuju ngan pendapat kitak. Sebenarnya Sarawak ngak dapat 3.3Bilion daripada 60Bilion yang diputuskan kerajaan dalam pakej ransangan ekonomi yang kian merundum sejak kebelakangan tok.

Berkenaan Highway, kitak memang betul. Kita selalu bayangkan mun kita ada highway kedak lebuhaya utara-selatan, bahagia sungguh orang bujang kuching, boleh jua cari bini orang jauh... pulang kampung kat miri org bulak madah balit hari. Nak sik bestnya, jalan nyaman kedak ya mesti ada tol.

Di semenanjung, dari KL mok pegi Perak jak dah berapa igek tol. Sitok kita cuma gago duit minyak jak mun mok pegi jauh, sik perlu mikir duit tol. Kita di sitok madah sidak sinun untung jalan highway bagus.. sidak sinun madah kita sitok untung sebab sikda tol mun maok pegi jauh. Jadi kita pikir balit, ney kita paling maok..

Bagi kmk, jalan kita jaik sikda duit pun kita boleh sampey asal minyak penuh (tapi sik lah juak jaik giney ngaknya sik smooth jak, moto lowered selalu mok nyangkut). Mun jalan jak bagus tapi sikda duit pun sikda makna juak.

Di semenanjung, bagus jua munlah kita dapat soping sakan macam kat kl bertuah apa.. berebut sidak Sogo, HyperMart mok bukak keday di sitok. Tapi nangga jak, di kuching tok.. pukul 8.30mlm cina sitok kedak berebut maok nutup keday. Ney nak molah? ya dah mindset orang kuching. Pukul 9mlm mun sik tau siney mok pegi, pasar sitok dah kedak pasar antu.. moto miak belombak jak ngan kaki ngerayo jak banyak.. macam ney orang konfiden mok bukak soping komplek besar2 banyak2?

Urang sarawak sitok dah budaya, barangkali dari dolok.. tido awal, pukul 7.30mlm dah tarit kelambu (tv sikda, karan sikda) Bangun awal pukul 5pagi molah macam2 keja. kamek kat kampung nang macam ya lah penghidupan dolok. Mun mok ngubah ya semua, tunggu manusia nak ngembak budaya idup zaman ya padam dolok baru dapat buka cerita baru.

Kamek sokong kitak pasal kepimpinan kerajaan negeri.. patut sidak lebih peka dengan keadaan rakyat yang semakin hari makin banyak jua keperluan dan bantuan daripada kerajaan. Insyaallah, satu hari kita akan menyamai tahap pembangunan yang lebih bagus daripada kinek tok, cuma masa jak yang menentukan.. Mun kes masok poket ya, SPRM confirm pantau.

Tapi setakat tok, belum gik nengar kes kena cekup salah guna duit rakyat macam kat perak ngan selangor ya.. Orang kita di sarawak tok pun berpolitik jua, mun ada bukti benar ada kes salah guna kuasa macam ya, pasti akan ada orang yang kena cekup.

Kelebar Malam said...

irbika,
tak le mare..geram jak bah..

farah.loren,
nang menar..isi perut jak sik laku..heeee...mmm..link baru, pas tok kmk tukar..

Ms tikot's,
sian juak nanggar kita tok, sik byk tpt santai nok d tuju. Tempat picnic ya pun sempuruk aluk jak rupa nya..

Si Penconteng,
arap cdak belah nun sedar akan pentingnya layanan yg lebih baik ngan kita dcitok..

Apai Ngelai,
thanks krn sudi berik komen..semoga kitak lebih kerap memberi komen bagi memajukan negeri kita..especially blog kamek..

dukunlintah plk said...

kita tok dah 50 tahun merdeka, tapi mun kitak urg pernah lalu jeraya selangau mukah (aku tiap bulan lalu sia).. bagus agik jeraya di palestin or iraq nok selalu berebom daripada jeraya ya..

nok peruntukan sik selayaknya dari pusat sigek hal.. jgn gik klk nok seciput ya pun di'songlap' melalui saluran yang 'betul' oleh orang-orang tertentu.. dah lah hak kita, tanah kita dirampas kononnya untuk pembangunan, tapi pembangunan sik berapa.. kakya mun ada pembangunan nok ada depan mata pun tapi kita setakat nanggar ajak puteh mata jujoh aik lior..

just to share my experience di pulau seram, ambon indon.. penduduk sia rumahnya atap sagu dindin kayu lantei tanah, sebuah rumah ada sebiji-2 mentol jak.. petiais tv boh cita.. ku tanyak maok pembangunan sik.. rata-rata sidak madah sik maok.. walau sekda pembangunan di sia tapi sidak HIDUP BAHAGIA.. duit hnya diperlukan sikit2 utk anak sekolah, bayar bil letrik nok beberapa sen jak sebulan dan pakei emergency mun nok pegi berubat.. makan sidak nya senang/cukup, kaya dengan sumber alam, bekalan air free dr sungei belom tercemar.. sidak tauk mun klk ada pembangunan sumber alam sidaknya akan dirompak, alam sekitar rusak dan idup sidaknya akan bergantung ngan duit..

banding dgn tpt kita, pembangunan ada tapi semua perlu duit, tinggal oksigen dan cahaya matahari jak yg free.. kita kaya dgn sumber alam (sepatutnya milik rakyat) tapi kita sik dpt bnyk faedah dari kekayaan ya.. dah ku nanggar kehidupan sidak di pulo ya rasa mcm bagus sekda pembangunan mun pembangunan ya menyusahkan..

aihh numpang ngerepak duhal aku tok ;p

Kelebar Malam said...

dukunlintah,
kmk turut merasa perasaan kitak cos kmk dah lamak berjuang agar kita diberik layanan dan perhatian yg sama rata lagi adil. memang sik dpt dinafikan pembangunan negeri kita masih jauh ketinggalan lebih-lebih lagi di kawasan luar bandar.

dh selalu gilak urg kita jujuh air liur bila nanggar urg lain yg mengaut keuntungan di tpt kita. Kita mesti lebih agressif memberik pendapat yg jujur kpd pemimpin kita agar daknya sedar akan apa yg rakyat maok.

Kamek pernah madah pada entri kmk yg lamak dolok, jgn sampei kita merempat di tanahair kita sendiri...

Tq atas komen ktk dan bersama-samalah kita berjuang utk kemakmuran negeri kita..amin....

Ivy Metaga said...

apa khabar kelebar malam, benar padah ktk ya, contoh yang mek dapat tgk ialah d kpg dady mek di lawas, bayangkan..kmk dari kecik sampai skrg..jalan raya masuk kpg dari trusan ke kpg2 sama jak..sik bertar..baru2 tok dah di buat..ya pun belum sampai gik ke kpg dady mek ya...masa pilihan raya..bukan main lagi org2 kpg menyokong kerajaan..tapi..ya lah..pembangunan mmg sgt lah perlahan..terutam tmpt2 kecik macam lawas ya..maybe sama juak ngan tmpt2 kecik yg lain di sabah swak tok..
benar ya ada kala mek geram juak eh..sabah swak lah yg banyak beri sumbangan ekonomi negara tok..
walaupun kmk tok sik juak berapa tahu hal2 politik tok..tapi ya lah, sbg rakyat ada juak ambik tau, tq kelebar untuk info2 dari ktk..

Kelebar Malam said...

ivy metaga,
tq krn sudi singgah dctok. nang kmk cukup concern dgn apa-apa juak ttg negeri dan rakyat sarawak. kmk sik lah mok nanggar kita tok sentiasa dipinggir urg lain. walau bagaimanapun, kmk percaya, dgn komen2 kita yg membina pasti akan dpt menyedarkan kepimpinan tertinggi negeri kita. jgn waktu ngundi jak nabur gula batu sia-sitok tp bila dh menang, btg idung pun sik nampak.

WhiteTulip said...

kita tok lah paling kaya lam Msia...gine ndak upa mun kita sik masok Msia owh? adakah kita akan kaya kedak Brunei??

Kelebar Malam said...

white tulip,
kita gerenti jadi negeri yg terkaya tetapi susah juak mok padah. mun kita sikda dlm malaysia, dan mun kita sik bergabung dgn brunei, kita mungkin berada dlm pemerintahan Indonesia (rujuk sejarah konferantasi m'sia/ indonesia) or kita mungkin di perintah oleh bangsa pendatang asing. walau apa sekalipun, kita mesti berani menyuarakan pendapat yg ikhlas dgn cara yg lebih baik dan jgn ikut stail cdak di sebelah nun..

Shitsurei shimashita said...

kita bukan tolak pembangunan tp kita tolak pembangunan melampau dan byk ketirisan. Belanja ikut mampu, Allah sentiasa adakan org yg tidak berkemampuan bukan tuk dipergunakan tp utk kita bantu dan merenung diri sendiri.

Kelebar Malam said...

shitsurei,
nang menar..pembaziran ya amalan syaitan..