CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, March 24, 2009

kenak lelaki melayu suka makei cincin besar-besar..

Aku pernah nulis ttg "cincin melayu ada baca-baca" and ada lah sorang du8ak member blogger nanyak pa hal laki melayu suka makei cincin besar-besar. So aku pun molah sedikit research di sekitar bandar kuching jak cos sik mampu nok g tpt lain. Rami juak urg yg aku tanyak..dari cdak nok berjual cincin d india street, guru-guru silat, dak mat rempit, dukun, mbu8iak bujang, member-member se opis hinggalah urg-urg kenamaan (bukan menteri tp just daknya makei name tag so kmk refer them as urg2 kenamaan jak).

Berikut adalah antara alasan popular daknya (bukan ngikut ranking - secara rambang jak);
1. sbg salah satu perhiasan diri
2. nampak macho cos cincin batu besar melambangkan kejantanan
3. sbg senjata cos bila bertumbok, gerenti benjol muka/badan musuh mun kenak..
4. terikut-ikut atau terpengaruh cos kawan-kawan semua bercincin besar
5. pakei narit perhatian urg especially mun batu cincin ya mempunyai corak atau warna yg menarik
6. hadiah dari bini (mun sik makei takut bini kecik ati)
7. dpt boost keyakinan diri cos bila makei cincin besar, urg lebih memberi perhatian
8. setiap jenis batu cincin mempunyai khasiat tertentu berdasarkan zodiak si pemiliknya
9. cincin keturunan yg diwarisi sejak zaman nenek moyang
10. setiap bati cincin mempunyai penghuninya yg tersendiri serta mempunyai kuasa mistik jika di hidupkan
11. batu-batu cincin ya sgt special kerana berasal dari pokok kayu tapi akhirnya bertukar jd batu (sik juak tauk camney leh batang kayu leh bertukar jd kayu) atau panah petir...

So, ya jak yg dpt aku muatkan. Actually, byk gik alasan-alasn yg diberik tp mcm ada yg diberik dlm mimpi lah, di berik oleh urg bunian or jin lah dan byk gik. Apa yg aku tulis ya hanyalah pendapat umum individu-individu yg aku tanyak dan sikda kena-mengena dgn sapa-sapa. Kitak urg nok percayak or sik, aku sik duli cos ianya hanyalah sbg info tambahan jak.

Mun nok tauk dgn lebih detail gik, boleh lah ktk urg molah laporan polis ttg perkara tok supaya siasatan penuh dpt dijalankan dgn segera..heeee...guro jak bah..jgn lah marah.....

7 comments:

Ivy Metaga said...

mek rasa dady kmk pake cincin besar sebab alasan no.2 ya hahaha..macho..

Ms Tikot's said...

Hahaha... kmk penah dgr batu cincin yg ada berisik pakei jaga dirik pun koh. X tauklah benar kah x.

Kelebar Malam said...

ivy,
heeeeee...........gegerrr...gegerrrr...

ms tikot's,
sik lah mek tauk juak samada benar or sik..tp kebayakkan dak dukun and guru silat nok kmk intebiu lebih kurang kedak ya jak kata daknya...

Felicia F. Ramzi said...

patut la comment ku tiada di sini..rupanya kelebar telah salah setting..xpa xpa..tok mek ngulang gik komen mek ya

" kmk suka juak cincin batu besar...batu nak transparent ya eh, nak ada karat2 ya eh.. aaa nunggu lah tok di lamar..bila kah?" (mati la gerek ku ngumpol duit, tedah,sikpa yang, batu kecik pun sikpa, yohh demand)

eheh..ngerepak

Kelebar Malam said...

Felicia,
yobihh..ya baruk nya..nang tinggi taste urg tok...

farah.loren said...

cincin kamek cukup besar sik? org tua melayu jak salu pakey nak?? hmmm org mudak ada ka?

Kelebar Malam said...

farah,
ada juak urg mudak2 makei cincin besar2. mun urg ompuannya..nok jenis blink-blink ya nang mengancam.. macam cincin nok dipakei kitak ria..