CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, March 18, 2009

melayu punya cincin ada baca-baca....

ari tok nang ada lawak sikit. waktu aku nanggar baju "LIVERPOOL" kat kedei sukan di pasar tek, ada lah sorang salesman kat kedey ya merati aku. bila aku nuleh, eksyen nya nanggar ke lain. last-last sik juak tahan ati aku nanggar olah salesman ya tek and lalu lah aku nanyak pa hal nya merati aku dari tadik (dgn bahasa yg sopan). lalu nya pun madah yg nya tek tetarik nanggar cincin nok di pakei aku.

suspen juak aku nengar cos cincin nok di pakei aku ya besa jak. Ya mbiak ya nanyak kenak urg laki melayu suka makei cincin berbatu besar-besar. aku pun madah kebanyakkan daknya suka makei just for perhiasan jak. senyum jak nya pas ya. lalu nya nanyak gik.."melayu punya cincin ada baca-baca ka? ada olang cakap kalau kenak tumbok boleh mati oooo..."

nok leput aku tetak nengar kata-kata mbiak cina ya. lalu aku madah, urg laki melayu suka makei cincin ya pakei perhiasan jak. mun ada pun perkara nok pelik-pelik, mungkin secara kebetulan jak..

well, kinek tok aku nang gila dgn batu cincin. macam-macam jenis jak nok dlm koleksi aku kinek tok. kononnya pakei harta pusaka ngan anak cucu kelak-kelak. batu ya kacak or sik aku sik peduli cos yg penting bila aku meli and megang batu ya, mesti maok ada "feel", baruklah aku ngambik. mun sik, kirim salam jak. berkenaan kelebihan batu-batu cincin, ya terpulang kpd individu utk menilainya cos hanya Allah jak yg berkuasa ke atas segala di bumi dan di langit.

15 comments:

Si Penconteng said...

Mena ya hoh. Allah Maha Kuasa bah. Apa ka sidak miker cincin batu ya kedak lampo rah dada Otromen kah? Pa jak la...

Ms Tikot's said...

Cincin mata besar ya... kmk selalu nyebutnya cincin ilmu. Hehehe.

Ivy Metaga said...

mun kmk ada masa ya, rasa2 nya mek ketawa besar sampai guling2 kali hehe..

irbika said...

"ada....ada...apa pasai, lu ada minat ka??? amik la itu batu sapi(nama tempat) buat cincin, lagi banyak ong!" hehehe

SRI said...

Makin best cerita tok. Paling best kes cincin tok tang seiras gan kes polis nemu dua kertas putih dan sepotong kayu kecil, dipercayai dijampi, yang diselitkan secara misteri di bawah meja Pak Lah rah Parlimen.

Paling best gik ya sampei dihantaar rah jabatan kimia suruh kaji jampi serapah dlm bahasa jawi. Sapalh nyuruh sidak mansuhkan bahasa jawi kt sekolah rendah. Tangga jak kesannya. Aduhai

makin parah 'TENSEN' tok.

.::Hani in D Major::. said...

hahaha. lawak ehh..pande kua lampu kdk dada otromen *tetak goleng2*

Kelebar Malam said...

si penconteng,
kah..kah..kah..ultraman dyna...

ms tikot's,
cincin ilmu?..ilmu alam?..ilmu sihir?..heeeee..mun menar, abis mbiak nok sik semperna d sumpah jadi katak..heeee....

ivy,
aok ehh..tp jgn goleng sampei jeraya..nahas lak..heeee...

irbika,
bukan setakat batu sapi, batu pahat..batu gajah..batu kawa pun boleh...hahahahaaaa....

sri,
bayang jak mun dak pak lah pun melatah ttg benda-benda kedak ya, dek dek gik mbiak cina ya tek..tedah..
mun pak lah g rmh nenek kmk kat kpg, maok kenak jel nenek mek..ney ndaknya, arum bulak abis sekeliling rumah penuh ngan wapak...kah..kah..kah..

hani,
mun ktk d kedei ya at that time, nang gerenti ktk tergoleng-goleng..

Khairul Antasha said...

kmk nk nanyak ktk juak kelebar..kenak olaki melayu suka makey batu cincin besar2??

eMBuN_mALaM said...

aok ehhh...kenak org laki suka pakei cincin besar2 owhh...

Anonymous said...

yalah ko, abg aku pun penjual cincin, tapi x tauklah samada nya pun cincin ada makna ke tdak. tapi abg aku tok mun nganok org no.1 tapi sebenarnya nya pun yg paling teruk, percaya juak ngan hal pelik-pelik. so aku knek tok malas nak melayan kerenah abg aku & familynya, kecik ati bla nenga sidaknya nganok org x betempat.

Kelebar Malam said...

khairul & embun,
sik lah mek tauk juak. marek kmk suka makei cincin batu kecik tp kinek tok pandei nok makei batu besar...kali terikut-ikut dgn dak lain kali..

anonymous,
ney lah gaya..jgn nganok urg jak tauk tp bila kenak dirik pun baruk tauk camney rasa.. wakakakaaaa...cobaannnn....
apa kau rasa..orennnn....

Felicia F. Ramzi said...

kmk suka diamond ring jak koh...eheh bila ndakkah kmk tok mok dilamar? aiseh

Kelebar Malam said...

felicia,
jgn susah ati..rami urg di luar ya nunggu peluang jak..but beware of imposters...

Shitsurei shimashita said...

teringat citer seniman bujang lapuk...hahahaha. Salute arwah dan rakan2 Jalan Ampas..everlasting and relevan sampai bila2.

Kelebar Malam said...

shitsurei,
aok, menar kata kitak..mcm cerita seniman bujang lapok.. si sudin beli batu hikmat dr bengali pas ya coba minjam duit dgn bos kononnya batu ya tek dpt melembut ati bos..wakakakaaa...