CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, May 28, 2009

Mengapa mesti jd begini ?


Saya agak terkejut bila menonton berita semalam ttg kekejaman ah long dlm menangani mangsa hutang mereka. Kesian tul tgk mangsa2 utang tersebut. Tp saya heran jugak lah. Dah tahu risiko pinjam duit dgn ah long ni sgt tinggi dan merbahaya, tp mereka sanggup jugak menanggungnya. Masyarakat harus sedar akan segala risiko yg bakal dihadapi jika berusan dgn peminjam2 wang ini krn mereka menggunakan apa jua cara bg memastikan si pemiutang menjelaskan hutang mereka. Ingatlah org yg tersayang sebelum kita melakukan apa jua perkara yg berisiko..

17 comments:

Dee said...

siankan..padahal yg dipinjam tu sket je..xlah smpi 10k pun..along ni mmg kejam..1 sen pun dia x kira..dia nk gak..

Elle JmDean said...

mmg kesian r dorang ni...
along tu da mmg KEJAM ZALIM
watpe cr nahas... ishhhhh

naurah makwa said...

tak patut betoi ahlong tuh..cian kat diorang..cam malay jer..

MariaFaizal said...

Masih ada lagi yg berani nak pinjam from Ah Long?

Probabyly nak bayar Ah Long lain pulak,kan?

But for me,peminjam cari nahas sendiri.Dah tahu tak mampu nak bayar pun,masih nak pinjam (have they even looked at the interest rates?)

amu mejie said...

x salah dorg gak..nak pinjam kt angah xde duit..kat ucu pon kedekut..nk pinjam kerjaan bnyak plak songehnya...last pinjam along la senang.....terhimpit la katakan..iskh...tp sebelum ni dah ade video pon along kena belasah ngn org kg...lg kesian jd along..he~

Felicia F. Ramzi said...

benar2 kah gmbr tok kelebar? eee takut mek diat.. mintak lah jgn sampey ke kita ho..c

Kelebar Malam said...

Dee,
yg mnjdkan si ah long tu berkuasa bukannya org len tp si peminjam tu lah jugak...tp heran, dh tau ah long tu kejam tp masih lg nak pinjam kat dia orang..

Elle JmDean,
memang kesian tgk..tp kalo dh terdesak..kat mulut buaya pun dia org sanggup lalui..

naurah makwa,
kerajaan patut kenakan tindakan yg lebih tegas trhdap geng2 lintah darat nih..

MariaFaizal,
I agree with 100% "It's we who invite demon into our home"..

Amu Mejie,
Apa yg saudara utarakan ada kebenarannya. Manusia sanggup buat apa saja bila berada dlm keadaan terdesak..
Semoga pihak kerajaan membuat kajian menyeluruh terhadap perkara ini agar jln penyelesaian dpt di cari.

Felicia,
Firstly, tahniah cos dpt award chekgu paling comel,
Secondly, gambar ya nang benar, kmk ambik dari utusan online edisi ari tok,
Thirdly, selamat hari guru..semoga semua guru Malaysia d pnjangkan umur dan d murahkan "rezeki"...

Ivy Metaga said...

ada kmk tgk dalam news, kesian oooo...macam sik sangka benda macam tok terjadi dalam negara tok bah, kesian bah..macam binatang jak di polah cam ya kan...terkejut kmk tgk news ya...nasib dapat di kesan polis, mun sik...smpi bila sidak di polah cam ya, dan keluarga terus susa payah mo bayar kan...

nak salah kan along, tanpa peminjam, mana wujudnya along
nak salah kan peminjam, ya kali sb desakan hidup...hurmmm..

dukunlintah plk said...

along mun dah melampau patutnya sekampong-kampong bersatu hati mawoknya pakei kayu besbol.. patut sikkk???.. erkkk

SRISUFI said...

Mintak-mintak dijauhkanlah. sidak nya nang berhati komunis..

kirim salam ngan mrs.kelebar k.

HoneyBUZZin said...

Kejam sungguh! perlukah di gari lehernya begitu?

eMBuN_mALaM said...

sbnrnya... dua2 salah... along slah... peminjam pun salah... LU FIKIR SENDIRI LAAAAAAA...

suhaila-ab said...

kesian aku tgk diaorg kat tv smlm...salam kenal..

Ida Athanazir said...

ya ampun, binatang pun kita tak sampai hati nak rantai

atty's said...

tu ar..dasat tol along skrg..
tp apa untungnya org itu dikurung..

agaknya org tu dikurung..lepas tu peras ugutlak sanak sedara si mangsa

Ainul said...

Assalamualaikum

masalahnya orang ini terpaksa berhutang dengan along sebab bank susah nak bagi pinjaman 1-2000 jer. Itu yang mereka guna cara mudah, pinjam kat along.

Lagi satu, kertas iklan pinjaman mudah tanpa penjamin ni kita boleh jumpa kat mana2 dengan mudah. Terselit kat celah wiper kat dan dalam bakul moto. Iklan itulah along haram, patut elakkan sebelum terkena. Buang kertas tu jangan terperangkap dengan lintah darat. Haram!!

Kelebar Malam said...

ivy,
kmk sependapat dgn ktk. Pihak berwajib kena melakukan sesuatu yg lebih praktikal bagi membantu rakyat yg benar2 kesempitan hidup. Inilah masanya pihak kerajaan menambat hati rakyat dgn memberi pertolongan dr pelbagai segi agar dpt mengurangkan penderitaan rakyat.

dukunlintah,
Dak along d sarawak tok siklah sekejam mcm nok d semenanjung. d semenanjung nun dh keterlaluan. mun kita nok baoknya nang kira senang jak ceritanya tp kita mesti ingat, daknya akan sentiasa ngipak kita bila bersendirian dan pd masa ya...kong pun bokyong..kenak pikir cara lain jak bro..

srisufi,
inilah kehidupan..temtation of getting thing iun the simploest and easiest way is always the recipe to destruction.

honeyBUZZin,
memang kejam dan patut di kenakan tindakan keras oleh kerajaan.

embun malam,
yezza...wa caya sama lu...sendiri mesti ingat..hooo...

suhaila-ab,
salam persahabatan..selalu lah singgah kat sini..k..

Ida,
ya, saya pun rasa camya juak...

atty's,
mudah-mudahan keluarga mereka tidak diganggu..

ainul,
benar tu ainul...iklan ttg perkhiudmatan"mudah dan mesra" mereka tu memang melambak di mana2..