CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, September 27, 2008

Tiga mati, 2 cedera...kena tembak...

Mun kita nanggar kinek tok, melobor jak org asing di negeri kita. Ada yg bekerja di ladang, di kedai-kedai, di rumah org, bekerja sendiri dan sik kurang juak yang nyondal. Samada cdaknya ada permit kerja or nisik, ya xjd masalah bagi cdaknya. Waktu aku gi KL bulan 8 ya tek, gelik juak nyawa berjalan di ranto pudu, pertama komplek or d KLCC lebih-lebih gik mun hujung minggu. Melimpah ruah dak mat indon, bangla, vietnam, pakistan, negro dan byk gik bangsa lain. Bila melimpas tempat-tempat ya, aku rasa mcm di negeri asing.
Yang menjadi masalah kinek tok ialah kadar jenayah yg melibatkan cdaknya. Tpt lain aku sik berapa tauk tp mun di Kuching tok, rami juak cdak asing tok terlibat dgn kes-kes jenayah. baru-baru tok, waktu aku pulang kampung nok berterawih, terkejut juak aku nengar cerita org bertembak..cdak UTK dgn mat Indon. Kejadian ya berlaku di kawasan berhampiran dgn Selang/Telaga air. Cdak UTK Kuching dpt maklumat risikan ttg beberapa org Indon nok merompak rmh org kaya dekat kawasan ya (rumah besar atas bukit). Jd cdaknya pun molah ambush. Bila cdak Indon disuruh memberhentikan kenderaan cdaknya, lalu berlaku kejadian tembak-menembak. Cdak Indon mula nembak polis?UTK. Demi menjaga keselamatan diri, cdak UTK pun membalas balit. 3 Indon mati on the spot dan 2 org berjaya melarikan diri di dlm hutan tebal yg berdekatan. Dipercayai kedua-dua penjenayah cedera kena tembak polis. Bila aku nengar cerita ya, geram juak rasa di hati. Nang kurang ajar cdaknya. Dah lah merempat di negeri org, nok molah kerja jaik juak lagik. Mun lah cdak UTK sik dpt maklumat ya, aku pasti nyawa bakal mangsa cdaknya mungkin dlm bahaya.
Aku salute dgn dak UTK/polis ya. Terbukti kecekapan cdaknya dpt membantu menjaga keselamatan dan keamanan negara. walaupun cdaknya sentiasa di cemuh oleh dak pembangkang tp aku sgt rasa bangga dgn prestasi dan hasil kerja yang telah ditunjjukkan.
Apa yg boleh kita pelajari dari peristiwa ya ialah; kecekapan polis kita nang world class; jangan beri muka dgn penjenayah lebih-lebih lagi yg bersenjata; kita mesti sekat kebanjiran rakyat asing di negara kita;laporkan apa-apa perlakuan individu atau kumpulan yang mencurigakan kpd pihak berwajib; sentiasa memastikan rumah kita sentiasa mempunyai sistem keselamatan yang sempurna; dan last sekali..pastikan talian talipon rumah atau hp boleh di pakei.
Bila aku pulang dari kampung, aku pun ceritalah kisah ya dgn member serumah, gelik juak cdaknya nengar. Biasanya kita nengar kisah polis bertembak dgn penjenayah di semenanjung jak tp kinek tok dah berlaku di negeri kita..di Kuching juak lagik. bahaya..bahaya..cobalah kelima-lima penjahat ya tek dpt di bunuh oleh polis..lagiklah bagus. Aku rasa cdak UTK/polis yg terlibat dlm operasi tersebut wajar diberi pengiktirafan oleh kerajaan kita khasnya kerajaan negeri Sarawak.

1 comments:

karmaforce_04 said...

Nang benar. Mun dpt tangkap jak semua sidak Indon ya dan sumbat dalam jel. Jangan berik makan. Ngabis duit rakyat malaysia jak. Mun nya melawan, tembak jak. jangan berik muka dengan sidak nya.