CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, February 23, 2009

masalah belia..

Aku rasa kita semua sedar bahawa masalah belia kita kinek tok semakin menjadi-jadi. Mun kita nanggar pada setiap ujung minggu, mengambor dak mbiak tok berkumpul di shopping kompleks seperti di TJ, SP, Riverside, Waterfront dan byk lagi. Apa yg menyedihkan, kebanyakkan drp cdaknya berpakaian sik senunoh. Mbiak lakinya kedak makei baju lebih saiz dan dak perempuannya macam dah sik cukup kain. Supan rasa aku nanggar. Yg lebih teruk lagi, kebanyakkan dak tok mbiak melayu yg beragama Islam. Ada dari daknya sik malu-malu minum arak depan urg rami. Mun dah pandei minum arak ya, sik mustahil daknya makan dadah.

Aku pun heran, ney tuju mak bapak daknya sik ngecheck pakaian dan olah anak bujang anak dara daknya. Ney tuju agensi-agensi kerajaan yg berkaitan sik ngecheck ttg perkara tok. Jgn nunggu urg komplen baruk nok bekerja. Cobalah molah tindakan pro-aktif. Jgn nunggu kenak anok baruk nok bertindak.

Mun perkara tok sik dapat ditangani dgn baik, aku rasa gelap masa depan bangsa kita tok. Jadilah kita satu bangsa yg merempat di tanahair sendiri.

19 comments:

irbika said...

Tulah... nurun benar perangei sik bagus dari barat ya.... pengaruh tv gik.. kengkawan... tapi apa2 pun berpangkal pada ati sendirik...

Thanks coz sudi menjawap tagged kamek... nang creative juak eh...

Ms Tikots said...

Miak kinek tok nang ada kureng byk...nak kata mak bapak x ngajar, x juak, cdak tok mudah nak ngekot...Ya nyuroh cdak kedak ya gilak.

Khairul Antasha said...

bena aih..kmk takut ngan sidak lepak2 tok..especially rah waterfront ya..kmk asa sia dh sik selamat..iboh gk tmpt lain ya..nang mengarey jak sidak melepak..mun duduk2 jak sik juak apa...ya sik..ada juak xtvt lain..merik malu org kita jak..

Kelebar Malam said...

irbika,
thanks for your pujian..heheheee..
nang menar, mun iman kita sik kuat, anyut lah jadinya..

Ms tikots,
nya lah ya. kesian juak nanga mak bapak daknya. mun dpt, anta jak mbiak tok ke Paletine, baruknya tauk reti idup..

Khairul,
heran njuak ooo, sik sedar dirik dak tok. nang mintak puji. mun melepak ajk sik juak hal tp kadang-kadang pandei ngaco urg nok lalu di sia especially di waterfront.. geram ati nangga olah daknya.

khairul onggon said...

masalah remaja tok berpunca dari apa owh?? sistem pendidikan kah?? kekeluargaan kah?? yalah mslah nya mun berkiblatkan barat.. huhu..

ePiey said...

ya btol.
saya sokong!

Kelebar Malam said...

Khairul and ePiey,
aku rasa duak-duak skali. kita terlalu relaks dgn dak mbiak tok. mun semua pihak ngintu mbiak tok betul2, aku rasa perkara cam tok sik teruk gilak. Mun dpt sekat juak bahan media terlampau dari barat cos byk nok sik senunoh dlmnya.

Muhammad Azli Shukri said...

mcm mana nak selesaikannya, jika ibu bapa masih tidak memahami tanggungjawab mereka.

Kelebar Malam said...

Mohd Azli,
Tu lah pasal..dari pemimpin kita sibuk kutuk-mengbutuk musuh politik masing-masing, lebih baik mereka buat program kesedaran tanggungjawab ibubapa kpd semua rakyat Malaysia yg sudah berkahwin..mcm program plkn juga lah.. baru ada kick pok..

qistina said...

Miak nektok..susah nak madah..sebenarnya masing2 ada peranan dirikpun..cuma peranan ya dah sik sekuat dolok..

Kelebar Malam said...

Thankz qistina. bukannya susah nok berperangei bagus. tinggal nawaitu kita jak. lebih2 lagik mbiak nok beragama Islam, jdlah contoh belia yg berakhlak mulia dan disegani oleh masyarakat umum..

Felicia F. Ramzi said...

kmk pun kdg malu kedirik nangga..ada yang terang2 ngaco org yang lebey tua (berckp dari pengalaman, walaupun kmk belom tua, tapi berbanding daknya, dah tua la kmk tok..uwaaa!) ok melelat..
dak politik gik gago berperang kuasa, sikda gago nak nangga masalah remaja..yalah jadinya..

Kelebar Malam said...

Felicia,
nang menar, mbiak kinek tok kadang2urang tua pun di kaco daknya. Cdak politik pun leka gago nok beranok. cobalah nanggar masalah mbiak kita nek towk..

Zatil said...

Enyalah ya...tapi nak, mun dah mak bapak dah berbuih-buih mulut nego anak pi anak simok nengar, ya dah salah anak dah.

Kelebar Malam said...

zatil,
susah juak aku mok madah cos memang ada anak yg sik nengar kata mak bapak. pernah waktu aku gik high school marek kawan aku melawan bapaknya cos sik disuruh ekot mek org gi picnic. terkejut juak aku cos asku xpernah cam ya.
Apa yg patut kita polah nek towk ialah cari kaedah yg sesuai agar anak2 tok jd insan yg mulia. Mun dak kerajaan molah program, jgn takat ambik kantau jak, tp polah dgn betul2 agar dak tok dpt kita didik mjd insan kamil.

eMBuN_mALaM said...

mena bah kata bg Onggon... Anak2 kinek towk tlalu bkiblatkan BARAT...

Kelebar Malam said...

embun,
nang menar. apa jak nok dipolah urg barat semuanya ditiru. urg bercucuk bibir, hidung, lidah ntah apa=apa gik..semuanya nok diikot. bukannya tauk perkara ya betul atau dalam agama kita..

erolnukman said...

nang benar bro.kadang2 aku kesian juak nanggar olah anak melayu kinek tok.dah anyut glak dah..sik kira rompuan @ laki.nak kata kita tok bagus glak sikdalah juak.tp sikda lah sampey kedak ya glak..kulu kilir nuntum arak..
nak nyalah dak mak bapak susah juak..bukan daknya maok dak anak2 jd camtok..tp rasa heran juak kan?mcm xda d tegur mak bapak..ntahlah..
dak pihak bkuasa pun satu hal..masalah2 kedak tok lah patut d ambik berat..nang dah depan mata sik juak d tangkap2.dah tjadi apa2 baruk nak kamboh bgago..

Kelebar Malam said...

erolnukman,
makseh krn singgah ctok. aku pun sama cam kau juak. kadang2 bingung juak nangga mbiak nek towk. aku pun pernah remaja juak tp sik lah sampei nuntum arak sia sitok, berpakaian sik senunoh or berkelakuan pelik mcm alien.
bukan kita sik pernah dgr nektowk selalu jak kelaie samada sesama melayu or dgn bangsa lain. mun sik di kontrol, sik mustahil 13 mei berulang agik.