CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, February 20, 2009

cerita urang berdukun

Aku tek baruk jak balit dari rumah kawan aku. Masa aku pergi sia, aku rasa heran. kenak rami gilak urg di rumah ya and rumah ya tek sik berpasang lampu. Bila disiasat rupanya tek cdak bapak kawan aku ya tek nunggah bukun pakei ngatur rumah. Cerita nya tek, duak tiga menjak ya tek, sik alah-alah daknya dikaco cdak semandin. Penjan kenak ketoklah, pintu kenak goncanglah, cdak nok di rumah ya tek ndak alah-alah jak sakit. Bila di mbak ke klinik, doktor madah sikda sakit. Sampei daknya pergi klinik speselis, tp sik juak ada sakit.

Aku tok, sik juak tentu percayak dgn benda tok cos nenek aku ngajar yg hanya berkuasa ke atas makhluknya di muka bumi tok hanyalah Allah. Tp aku ada juak nyimpan sikit kepercayaan bahawa makhluk tuhan tok ada vervagi bentuk, ada yg nampak dan ada yang sik nampak.

Pasya tek, kamboh lah bunyi dak dukun ya tek madah dirik nya kenak serang oleh dak makhluk halus ya. pasya nya madah ada urg yg nyuruh cdak antu tok ngaco keluarga kawan aku ya tek. katanya lagik, urang ya bukan urang lain tp rapat dgn daknya. Ngucap besar panjang cdak kawan aku ya tek. Bila ditanya sapa, dukun ya madah, "kelak kitak urg akan tauk".

Bila dah selesei kerja berdukun ya tek, minum lah mek urg. Aku apa lagi, perut nang dah ngerocong, sumbat jaklah mana yang ada di depan aku. Pas ya tek, berceritalah dukun ttg makhluk ya dan ritual-ritual lain yg patut dipolah oleh keluarga kawan aku bagi mengelak dari kenak kaco lagik. pasya dukun ya pun mupok and bapak kawan aku ngulur pengeras ngan dukun ya. Bila geng2 dukun ya pulang, aku pun nanyak, pengeras macam nei dipintak oleh dukun ya. Terkejut beruk aku dengar bila lawan aku madah, dukun ya minta RM150.00 pakei upacara ya dan RM150.00 untuk setiap jimat nok diberiknya pakei melindung dak kawan aku dan keluarganya dari kenak kaco. Bila aku ngira, jumlah duit yang dikeluarkan oleh dak kawan aku tek ialah RM1200.00 (7 urg + rm150).

Aku belek palak jak. Heran juak aku dgn dak kawan aku ya. Sanggup ngeluar duit byk ya pakei kerja macam tok. Aku rasa byk gik cara lain pakei nyelesei kes tok. Aku gik ingat pesan nenek aku marek, mun dukun ya pandei netap rega untuk berubat dgnnya lebih-lebih lagi dgn rega yg tinggi, maka sik dpt dipakei dukun ya krn urg macam tok sik pernah netap rega kerja. semuanya dilakukan dgn ikhlas ati. Mun ada pun, biasanya dak dukun tok akan minta jarum lah, pakuk lah or duti dua tiga sen.

Well, aku pun sik tauk juak. Mungkin dukun moden tok ada lain gik cara daknya belajar..barangkali. Mun kenak dgn aku perkara macam tok, mungkin aku akan carik alim ulama or nenek aku pun..kedong nya gik idup.

untuk dak dukun-dukun yg pandei terbaca blog tok, jgn marah k, and jgn ngantar polong kat aku tok. Aku tok hanya nok nyampei cerita jak...mun nok ngantar pun, antalah kereta camry or lexus mcm nok dipakei dak sebelah nun.

10 comments:

-SRISUFI- said...

salam keleba

dukun apa ya oh?
MBAH DUKUN kah?

hehehe

AmirFX said...

Dalam dunia blog tok sorang jak dukun yang aku tauk.. Dukun lintah mun sik salah aku... Tapi dukun ya bait n pandey ngerepaj jak lam blognya... haha... Nway dukun nang sekpat gilak d cayak sebab sidaknya tok kdg2 nyimpang...

Kelebar Malam said...

Srisufi,
kononnya dukun nok pandey nangkap dak semandin bah..pas ditangkap, disimpan ke dalam botol...

AmirFX,
nang menar nok dipadah kitak, bukan semua dpt di cayak. tp ada juak yg menar2 pandey dan biasanya dak tok low profile and very humble..

Ms Tikot's said...

Aih eh... x pernah kmk jumpa dgn dukun yg pandei netap rega. Ya baruk antap. Cuba chk ngan kwn ktk ya, msh x cdak mombok ngaco rmh cdaknya. Mun msh, nang penipulah dukun ya. Ish...

SAYANG SARAWAK said...

Ms Tikot,
sik lah tauk juak cerita daknya. Mok lah berambeh rumah member aku tok lak. ney tauk dpt first hand experiance. Bukannya takbur, tp curiuos bah..camney kah rupa benda ya. Arap2 aku sik pisan mun pandei tertanggar klk..heeee...

Khairul Antasha said...

eh..mun dah netap rega mcm ya mcm sik betul jak..erm..isk..isk..isk..

Anonymous said...

Nang mudah..bukan urang lain juak, urang kita tok juak yg mudah terlibat ngan benda2 kedak ya. Dikit2 antu ngaco, ney ndak tension antu mala kenak tuduh jak.

Ilang semua pahala sembayang 5 waktu kuatan percayak gilak ngan nok kedak ya. Kakya dak jimat dan wapak iboh cerita gik, nang begantung sia situk rah badan, rah rumah.

dukunlintah plk said...

patut.. patut ku meransaq tegigit lidah tebatok temutah darah.. ada urg nyebut duhal..
haruss.. haruss diantar polong rap loren sikok haha..

Kelebar Malam said...

Ms Tikots,
susah mok cakap cos benda nok camya sik dpt di tanggar kita.

sayang sarawak,
jgn bunyi ya bah..kelak tang ada nya berdiri di sebelah kau...hah..baruk kau tauk lak..heee..

Khairul Antasha,
nang sik patut daknya netap rega cos sik ikhlas mun camya.

anonymous,
nang juak menar..kadang-kadang sampei sanggup pergi ke teluk pisok cari pakei jaga dirik ..konon..

dukun lintah,
mun nok ngantar dgn aku, carik nok best-best. byk dijual di spring..wakakakaa..

.::Hani in D Major::. said...

ahaha. conclusion ya nyuroh perut ini sunggoh ngeredak. mwahahaha jenaka! jenaka! :D