CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, February 9, 2009

Bersatu teguh Bercerai roboh

Kadang-kadang bila aku sikda idea, mupoklah aku ngerayo blog2 urg. Mcm2 jenis dan gaya. Sungguh colourful. Bila dibanding dgn blog aku, tedah ehh, kesian aku nanggar. So..what..whatever it is..aku deliver motif aku.

Bila cerita pasal politik tok, rami urg suka baca jak tp sik berani involve dlm berik komen. Aku faham cos kadang-kadang mun salah komen, berasap tempat duduk. Silap ari bulan mun kena carik dak sepai, abis cerita. Tp aku sik peduli cos aku rasa tulisan aku tok ringan jak dan sik lah teruk gilak. Kadang-kadang aku nganok dak kerajaan and kadang2 aku nganok dak pembangkang. Bukan apa, sak kita dapat melihat beberapa persepsi dari sudut yang berbeza.

Bercerita ttg kemelut politik kinek tok, bingung juak aku nanggar. Apa nok benar and apa nok bulak, hampir sukar nok kita tauk. Yg pasti, sapa jak dapat kontrol media samada radio, tv, newspaper, internet or apa jak saluran, maka geng ya akan berkuasa.

Coba kita tanggar cerita Altantuya. Mati2 dak atasan madah daknya sik tauk menauk dgn perempuan ya and sikda campur tangan dlm kes ya juak. Tp yg herannya, camney bom nok dipakei bunuh perempuan ya dpt diseludup keluar dari pihak tertentu. Mun diikut, hanya dak komando polis or tentera jak ada bom mcm ya. Apa jak faedah si polis duak org ya munuh Altantuya. Bodo nar juak polis ya. Kinek tok sapa susah. Urg yg menar2 jaik akan terlepas dan urg paloi akan jd mangsa bak kata sirul,"jadi kambin itam".

Pas ya coba kita tanggar kes yb india dari pkr di kedah. Katanya tek nya kenak peras ugut oleh dak BN supaya nyokong bn or whatever. Benar ndak kah katanya or nya ya tek coba nok carik publisiti murah or coba cari kantau besar hoping dak BN sanggup bayar besar supaya nya join dak BN. Banyak spekulasi boleh kita polah ttg permainan politik cdak belah nun.

Aku gik ingat masa pilihanraya kecil kuala terengganu. Bukan main gik dak BN nganok dak PR kononnya sik sefahaman kerana isu hukum hudud. Waktu ya dak DAP dgn lantang sik setuju ttg hudud tok di jalankan oleh dak PAS. Dgn konfiden dak BN rasa rakyat kuala terengganu akan nyokong daknya kerana isu dan masalah ya tek. Tp, semua kenak tipu pelandok. Permainan psywar politik dak PR nang tinggi dan terrer. K.O. calon BN waktu ya.

Bila kita tanggar keadaan ya dan coba membayangkan perkara seumpama ya berlaku di Sarawak, ya Allah ya tuhanku, mintak jauh lah dari segala bala. Walaupun kita tok sik berapa maju dalam permainan politik kata cdak belah nun, sekurang-kurangnya kita dapat nanggar nok ney permata and nok ney nya kaca. Sejaik-jaik politik kita, rakyatnya hidup aman makmur. Kita dpt pergi kenduri sapa jak sik ngira fahaman politik. Sik macam dak belah nun.

Cobalah semua pemimpin utama parti-parti politik melayu disinun dpt bergabung dan duduk semeja membincangkan masalah dan kepentingan melayu..kan bagus. Dari daknya nganok sama dirik, bagus gik berdamai. Leka daknya gago berkelahi cdak lain bertepuk tangan.

3 comments:

khairul onggon said...

Kelebar.. haha.. thanks add jadi follower.. i wil follow u too haha..

Politik kat malaysia dah kotor gilak.. mcm tangan kita mun kamah kenak minyak itam moto ya.. ooo aaahh..

Kelebar Malam said...

Firstly tq kerana sudi jenggok aku dictok. nang benar, politik kita dah kotor tp aku harap kita di Sarawak tok sik mcm daknya di sinun.

Salam

pendekar said...

aku cayak yg kita tok masih berakal dan siuman. Aku rasa politik kita jauh lebih maju dari cdak lain