CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, February 7, 2009

Cerita lawak 3..politik manok

Ada lah di satu kampung tek tinggal beberapa ekok manok. Dalam banyak-banyak manok teki, ada sekok manok jantan nang suka eksyen. Satu ari, nya tertanggar kereta surong. Suk lah ati nya tek cos nya tauk kereta surong ya dapat ngembak nya sia-sitok dgn laju. lalu nya nyuruh geng-geng manok lain nyurong nya tapi sikda sikok pun dpt ngangkat kereta surong ya tek cos berat gilak. Hot lah nya tek. Abis manok-manok lain di anoknya sik menghormati nya sebagai pemimpin agongnya.

Tengah nya ngerepak, datanglah tiga ikok pusak kurap. Lalu lah dak tiga tek bersumpah taat setia dan nyokong kepimpinan manok jantan ya tek. Dengan bangga nya manok jantan ya terus memerintah dak tiga ikok ya nulak kereta surong ya. Setujulah pusak kurap ya tek. Suk lah manok jantan cos nya rasa sgt berkuasa dan dapat si-sitok dengan selesa. Nanggar keadaan ya, manok-manok lain pun nasihat manok jantan supaya berhenti dan jangan percaya kata-kata pusak kurap ya tek. kotan manok jantan ya rasa ego dan rasa sangat berkuasa, lalu sik dipedulinya segala nasihat manok-manok lain.

Tiba-tiba jak kereta surong ya ditulak makin laju dan makin jauh ke tengah utan. Manok jantang ya pun heran dan nyuroh dak tiga ya nyurong nya balik ke kampung. Tp malangnya ketiga-tiga pusak kurang ya senyum jak sambil ngusok-ngusok perut daknya sambil berkata, "Merasa juak kita makan manok KFC ari tok...".

Coba teka, apakah moral cerita ya tek..

5 comments:

Anonymous said...

Kah....kah....kah....

Anonymous said...

Empener bigik mata kmk nangga kaler gadong tok, tapi kacak, lawak juak cerita ktk tok, ada-ada ajak idea ktk.

Kelebar Malam said...

lawak tp dalaaaam maknanya..

Anonymous said...

Nang dlm maknanya ya pok, mcm pernah aku mendengar.... tapi d mana ya.... Ooo...politik kinek tok.....

sinbad said...

Walaupun hanya beberapa kerat jer yg saya faham, namun tulisan tuan sungguh kreatif. penuh dgn maksud tersirat.